ГоловнаПолітика

Ухвалено законопроект про Антикорупційне бюро

В Україні з'явиться новий правоохоронний орган

Ухвалено законопроект про Антикорупційне бюро
Фото: LB.ua

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроект про Антикорупційне бюро - новий правоохоронний орган, завданням якого є протидія корупційним злочинам чиновників.

За нього проголосували 278 депутатів.

За словами депутата від фракції "УДАР" Віктора Чумака, до другого читання в законопроект внесли близько 50 поправок, зокрема про перейменування його з "Про систему спеціально уповноважених суб'єктів у сфері протидії корупції" на "Про Національне антикорупційне бюро".

Окрім того, до директора бюро висувають жорсткіші, ніж перед тим, вимоги. Його призначатиме Верховна Рада за пропозицією президента України, який обиратиме кандидата за результатами конкурсу. Верховна Рада отримає право висловити недовіру директорові Бюро. Усі працівники Бюро повинні пройти люстрацію.

Антикорупційне бюро разом з органами прокуратури та спецпідрозділами боротьби з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ становитиме систему антикорупційних суб'єктів. Бюро створюють за рішенням президента України.

Під час промови президент Петро Порошенко, який вніс цей законопроект, заявив, що не просить, а вимагає ухвалити його. "Це наше зобов'язання згідно з угодою про Асоціацію з Європейським Союзом, це наше зобов'язання перед Міжнародним валютним фондом, це наше зобов'язання перед народом України. Якщо ви його приймете, я його негайно підпишу", - сказав він.

"Корупція зараз - це смертний гріх. Вона є не меншим нашим ворогом, ніж бойовики, терористи чи найманці", - сказав Порошенко.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram