ГоловнаПолітика

Парламент ухвалив закон про запобігання фінансуванню тероризму

НБУ простежить за небанківськими фінустановами

Парламент ухвалив закон про запобігання фінансуванню тероризму
Фото: Макс Левин

Верховна Рада України у вівторок проголосувала в цілому законопроект, який повинен допомогти боротися з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму. За ухвалення законопроекту №5067 проголосували 232 депутати за мінімально необхідних 226.

Цей документ передбачає введення національної оцінки ризиків системи фінансового моніторингу й удосконалення ризик-орієнтованого підходу. У повноваження Національного банку пропонують внести нагляд за небанківськими фінустановами у сфері запобігання відмиванню грошей та фінансуванню тероризму.

Законопроект також вводить в українське законодавство поняття "банк-оболонка" - це фінустанова, яке не має постійного місцезнаходження, не здійснює діяльності за місцем реєстрації і не підлягає нагляду за місцем свого розташування.

Податкові злочини запропоновано зарахувати до предикатних, тобто таких, за якими криється інший злочин.

Закон вимагає встановити поріг для міжнародних грошових переказів і водночас знімає порогові суми для фінансового моніторингу рієлтерами та нотаріусами. Також він регламентує здійснення фінансового моніторингу національних публічних діячів, зокрема вищих державних чиновників, і посадових осіб міжнародних організацій.

За словами нардепа Олексія Кайди, до другого читання в проект внесли 111 поправок, з яких більшість задоволено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram