ГоловнаПолітика

Суддя у справі Шепелєвої перевищила повноваження, - заступник голови ВССУ

Згідно з чинним Кримінальним процесуальним кодексом, бездіяльність слідчого або прокурора оскаржуються в порядку статті 308 прокурору вищого рівня. Ухвала слідчим суддею рішення про закриття кримінального провадження у зв'язку з бездіяльністю слідства - це перевищення встановлених законом повноважень.

Таку думку висловив у коментарі телеканалу ICTV заступник глави Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко, пише Ukranews.

"У кожного є своя відповідальність на різних стадіях кримінального процесу. Слідчі зобов'язані розслідувати справи, процесуальним керівником є прокурор, і вже на нього покладено обов'язок визначитись: підлягає справа направленню до суду чи ні. Тільки тоді, коли справа прийшла до суду з обвинувальним висновком, з'являються повноваження у судді. І це вже не слідчий суддя, це розгляд справи по суті", - заявив він.

За словами Кравченка, тільки після розгляду справи по суті суддя визначається, винен чи не винен підозрюваний, виносить обвинувальний або виправдувальний вирок. "Втручатися вже на стадії слідства і говорити те, що кажуть за результатами розслідування - такого чинний закон не передбачає", - заявив він.

Також заступник глави ВССУ підкреслив, що саме звернення до слідчого судді з вимогою не припинити бездіяльність, а закрити провадження у справі, є порушенням. "Якщо достатньо доказів - то вони мусять скласти обвинувальний акт і направити до суду. А якщо недостатньо, погодити рішення про закриття провадження. Але це компетенція саме прокурора - він за це відповідає!" - вважає Станіслав Кравченко.

Нагадаємо, 25 вересня суддя Печерського райсуду Ірина Литвинова зобов'язала прокурора зняти арешт з підозрюваної у розкраданні коштів "Родовід Банку" Галини Шепелєвої і закрити кримінальне провадження проти неї.

Згідно з рішенням судді, прокурора зобов'язали закрити кримінальне провадження на стадії досудового розслідування у зв'язку з відсутністю в діях Шепелєвої складу кримінального правопорушення.

Також у судовому рішенні зазначається, що воно остаточне і оскарженню не підлягає. Генеральна прокуратура підозрює Галину Шепелєву у привласненні коштів банку "Родовід Банк". Наприкінці березня Печерський районний суд Києва застосував до підозрюваної запобіжний захід у вигляді застави 6,1 млн гривень.

Її чоловік, екс-депутат Шепелєв, підозрюється в розтраті коштів "Родовід Банку" і в організації замаху на вбивство. 6 липня Шепелєв втік з-під варти.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram