ГоловнаПолітика

Богомолець: медреформа не спрацює, якщо не прибрати тотальної корупції

Радник президента прокоментувала ситуацію навколо НМУ ім. Богомольця

Богомолець: медреформа не спрацює, якщо не прибрати тотальної корупції
Фото: Макс Левин

Реформа в медицині неможлива без реформи судової системи, вважає радниця президента, член наглядової ради НМУ імені О.О.Богомольця Ольга Богомолець.

Про це пише "Главком".

"Українське суспільство чекає на зміни системи. Вони не відбуваються. Також суспільство чекає на зміни системи охорони здоров'я. Вони також не відбуваються. Усе це пов'язано і з відсутністю бажання робити реформи, і з відсутністю судової реформи, яка в концепції президента є однією з найважливіших. Сьогодні без концепції реформи і без реформи правоохоронних органів неможлива ні реформа охорони здоров'я, ні жодна інша. Бо якщо сьогодні є злочинець і цей злочинець при владі, то, крім народних методів, немає інших шляхів усунути його від влади. Бо судова система - продажна й ухвалює рішення не на підставі об'єктивних фактів, а на підставі суб'єктивних бажань", - заявила вона, коментуючи спроби екс-ректора Національного медуніверситету Віталія Москаленка через суди поновитися на посаді.

Богомолець зазначила, що "для нас зараз важливо не відступити". "І всі, хто хоче змін у системі і змін у суспільстві, повинні відстоювати кожну маленьку позицію. Тому що кожен сантиметр змін дається з боєм. Сьогодні йде війна, війна проти корупції, і з того боку ніхто легко не здається", - сказала вона .

Богомолець підкреслила, що для неї дуже важливе очищення медуніверситету, який носить ім'я її прадіда. "Тому що Олександр Олександрович Богомолець був надзвичайним, геніальним чоловіком, метою життя якого було служити людям. І завдання університету - виховувати таких людей, таких лікарів, які служитимуть людям", - зазначила вона.

Богомолець заявила, що її завдання сьогодні за допомогою реформ у системі охорони здоров'я зробити так, щоб лікарі були гідними своєї високої професії.

"Жодна реформа в системі охорони здоров'я не спрацює, поки не буде знищена тотальна корупція, яка сьогодні пронизала цю систему зверху і до самого низу. Якщо ми будемо дотримуватися жорсткої позиції, в цьому разі є шанс, що вдасться прибрати тих, хто вважає, що корумпована система повинна жити і далі в Україні", - наголосила Богомолець.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram