ГоловнаСуспільствоЖиття

Волонтери з Дніпропетровська встановлюють захисні екрани на військову техніку

Спеціальні сітки захищають військові машини від влучення гранат

Дніпропетровська група волонтерів встановлює захист на бронетехніку для бійців АТО. У неділю, 28 вересня активісти закінчили роботи з бронювання чергової БМП для 20 батальйону тероборони.

"Вперше тема екранів виникла з подачі Тараса, бійця Айдару, який був фанатом цього питання, і його друзів. Хлопці зібрали гроші, домовилися де варитимемо, хто що закуповує, але поки ми розгойдувалися, Тарас згорів від влучення кумулятивного заряду. Після цього ми не ходимо, а бігаємо, не чекаємо, а шукаємо і вмовляємо. Ставимо нездійсненні плани і перевиконуємо їх. І все це з вашою допомогою, співгромадяни. Грошима, матеріалами, інструментами, руками і головою", - розповів LB.ua Денис Іванов, координатор групи волонтерів.

Він навів приклад: на БТР-4, зроблених на експорт, застосовуються ріжучі пластини зі спеціальної сталі. Призначення цих пластин - "розрізати" гранату, що летить.

"Кумулятивна граната в бойовій частині є зворотною воронкою, оточеною вибухівкою. Якщо зруйнувати або порушити герметичність бойової частини, то кумулятивний заряд перетворюється на фугасний зі значно меншим ушкоджувальним ефектом", - пояснив Іванов.

Для створення захисних екранів волонтери вирішили використовувати каніліровану сітку, яка максимально довго витримує фізичний тиск без порушення своєї просторової геометрії. За умови тиску на сітку, складові її пруття не розходяться - в цьому її перевага перед сітками з інших матеріалів. Для додаткового захисту екрана учасники проекту застосовують металеві ланцюги, які закуповуються окремо.

"Усі військові без винятку дуже скептично поставилися до нашої ідеї, і ми два тижні проводили випробування й пояснювали усе. Під час біганини полігонами познайомилися з такими самими волонтерами, як ми, які вже закінчували партію з 10 машин. Вони теж прийшли до використання такої самої сітки", - розповів Іванов.

Дніпропетровці встановлюють захист на автомобілі на виробничих майданчиках підприємств, які погодилися їм допомогти, а також в польових умовах, виїжджаючи з інструментами та ланцюгами (з них виготовляються сітки) в розташування частин, що беруть участь в АТО.

Наразі волонтери вже виготовили і встановили комплекти екранів на таких майданчиках:

1) Смт. Черкаське, майданчик 93 ОМБР: на виїзді установлено 2 комплекти на БМП і 6 на БТР для 74, і 1 комплект для зв'язківців 74 ОМБР.

2) Виробниче підприємство ТОВ "Агро Союз" у Дніпропетровській області: є домовленість на виготовлення 110 комплектів, з них 51 вже виготовлено:

  • 40 комплектів встановлено на техніку 72 омбр, 9 очікують установки, ще 2 комплекти встановлять на техніку 20 батальйону тероборони.
  • 10 комплектів встановлено на БТР: 1 - для 72 омбр, ще 9 - на одиниці техніки інших підрозділів;
  • Обшили бронею штурмовий "Камаз" для 39 батальйону тероборони;
  • А також волонтери встановили протиосколкові екрани на 2 командно-штабні машини (КШМ) 39 батальйону ТРО.

Надалі, за словами Іванова, планується установка захисту на техніку для 39, 40, 43 батальйонів тероборони, а також добровольчих батальйонів "Донбас" і "Артемівськ".

Цехова собівартість робіт з виготовлення комплекту на одну одиницю машини становить 3800  гривень. Досі гроші, зібрані волонтерами, витрачалися лише на матеріали для виготовлення комплектів та їх доставку. Самі роботи проводилися безкоштовно як благодійна допомога.

Роботи з техніки для 72 ОМБР оплачує Володимир Степанець, координатор 72 ОМБР від фонду "Крила Фенікса".

Решту коштів зібрала група волонтерів, яку координують Ольга Голубєва (загальні напрямки, логістика, забезпечення) і Дмитро Іванов (технічні питання, забезпечення). Днями вони зареєстрували благодійну організацію "Веб-Віче", для оформлення договорів оренди (зараз - на безоплатній основі) з новими майданчиками для робіт із бронювання та збору благодійних пожертвувань.

Волонтери звертаються до читачів LB.ua з проханням допомогти грошима на закупівлю матеріалів для робіт із бронювання, а також на інші потреби військовослужбовців. Карта Приватбанку для технічних і ремонтних питань: 4149 4978 0779 0508 Новикова Валерія. Загальна карта для допомоги військовим (одяг, амуніція): 5168 7572 6034 4256 Новикова Валерія.

Реквізити благодійної організації:

Отримувач: Благодійна організація "ВЕБ-ВІЧЕ"

ОКПО 39414070

р/с 26002010023842

МФО 307770 ПАТ "А-БАНК"

Реквізити для переказів в іноземній валюті: http://goo.gl/twzpAe.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram