ГоловнаПолітика

Хорошковський став кандидатом на підставі довідок про лікування за кордоном і відрядження

Екс-віце-прем'єр нібито сім місяців лікувався в Ізраїлі

Хорошковський став кандидатом на підставі довідок про лікування за кордоном і відрядження
Валерий Хорошковский

Центрвиборчком зареєстрував екс-першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського кандидатом у депутати від партії "Сильна Україна" на підставі довідок про те, що за кордоном він лікувався і перебував у відрядженні.

Валерій Хорошковський покинув Україну ще наприкінці 2012 року, при цьому законом "Про вибори народних депутатів" встановлено, що кандидатом у депутати може бути лише той, хто проживав в Україні протягом останніх п'яти років.

Як вдалося з'ясувати LB.ua, Хорошковський надав Центрвиборчкому два документи, що пояснюють його тривалу відсутність у країні. Перший - довідка з медзакладу в Ізраїлі, де він нібито перебував на лікуванні понад сім місяців. Другий - довідка про те, що Хорошковський, як співробітник якоїсь української фірми, довгий час перебував у відрядженні за кордоном.

На підставі цих документів ЦВК ухвалила рішення про реєстрацію кандидата. Як відомо, законом "Про громадянство України" визначено, що безперервним проживанням на території України є проживання, коли разовий виїзд за кордон у приватних справах не перевищував 90 днів, а сумарно за рік - 180 днів. Однак не є порушенням вимоги про безперервне проживання виїзд особи за кордон у службове відрядження, на навчання, у відпустку, на лікування за рекомендацією відповідного медичного закладу.

Побічно цю інформацію підтверджено в офіційній відповіді члена ЦВК Олександра Осадчука, "який курує" в комісії партію Сергія Тігіпка, на запит LB.ua.

"З метою уточнення терміну проживання в Україні пана В. Хорошковського проведено додаткове вивчення матеріалів про його перебування за межами країни, в тому числі направлено запит до Державної прикордонної служби України. Додаткові документи про підтвердження законності перебування за кордоном подав і В. Хорошковський. Після комплексного опрацювання наявних у Центральній виборчій комісії документів ухвалено колегіальне рішення про відсутність підстав для відмови В. Хорошковському в реєстрації його кандидатом у народні депутати України", - йдеться в документі.

Нагадаємо, 23 вересня Центрвиборчком зареєстрував список партії "Сильна Україна" на вибори. У зареєстрованому списку опинилися Хорошковський, Василь Поляков (співзасновник автомобільної корпорації "АІС") і Вадим Гуржос (екс-голова "Укравтодору"), які протягом довгого часу не живуть в Україні. При цьому ЦВК відмовила в реєстрації від партії Тігіпка колишньому генпрокурору Святославу Піскуну через те, що той не проживав на території України з осені 2012 року по березень 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram