ГоловнаПолітика

Суд звільнив дружину екс-нардепа Шепелєва, підозрювану в розкраданні коштів Родовід Банку

Чотирирічну кримінальну справу тепер можуть закрити

Суддя Печерського райсуду Києва Ірина Литвинова закрила кримінальне провадження і зняла арешт з майна Галини Шепелєвої, підозрюваної в розкраданні коштів вкладників Родовід Банку.

Як повідомляє Ukranews, після 15-хвилинного перебування в нарадчій кімнаті суддя оголосила резолютивну частину постанови, в якій стверджується, що скаргу адвокатів Шепелєвої "задоволено частково". Повний текст постанови буде оголошено 29 вересня. Постанова остаточна і оскарженню не підлягає.

Пункт 1 частини 2 статті 283, який, згідно з постановою, зобов'язаний застосувати прокурор, передбачає "закриття кримінального провадження". Пункт 3 статті 284 передбачає "відсутність у діях складу кримінального правопорушення". А частина 3 статті 174 передбачає зняття арешту з майна підозрюваного.

Таким чином, справу Шепелєвої може бути закрито з формальних підстав на етапі слідства до розгляду судом по суті. Із самої Шепелєвої буде знято запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд і арешт її майна, а також повернуто заставу в розмірі 6,116 млн грн.

Судове засідання відбувалося за ініціативою адвокатів Шепелєвої, які вважають, що розслідування триває надзвичайно довго, а серйозних доказів проти їх підопічної прокуратура так і не представила. За твердженням адвоката Шепелєвої Владислава Карасьова, кримінальну справу було відкрито за старим КПК. І вже більш як 4 роки вона перебуває в роботі. "У ході розслідування було проведено ряд експертиз. Допитано всіх свідків, які причетні до присвоєння грошей Родовід Банку. За 4 роки органи слідства не знайшли серйозних доказів провини Шепелєвої або її причетності до діяльності банку", - заявив він у суді.

У той же час старший прокурор Андрій Попов стверджував, що термін досудового розслідування не минув, оскільки слідство виділяло на прохання захисту справу в окреме провадження через хворобу підозрюваної. "Спочатку слідство припинялося у зв'язку з перебуванням Шепелєвої в розшуку. Потім, після її доставки на територію України - у зв'язку з хворобою. У слідства не було можливості провести слідчі дії належним чином. Отримували тільки медичну документацію", - стверджує прокурор. Також Попов підкреслював, що питання оцінки кожного доказу віднесено до компетенції слідчого прокурора чи слідчого судді, а не адвокатів підозрюваного.

Мотиви слідчого судді, який практично повністю прийняв вимоги сторони захисту, стануть відомі після оголошення повного тексту постанови. Відразу після засідання і адвокати Шепелєвої, й представники прокуратури заявили, що не задоволені рішенням, але відмовилися його коментувати до ознайомлення з повним текстом. "На даний момент кримінальну справу не закрито, слідство не припинено", - стверджує старший прокурор Попов. "Сторона захисту не повною мірою задоволена. Оскільки тільки частково задоволені наші вимоги", - вторить йому адвокат Карасьов.

Уже після виходу із залу засідань (в якому за рішенням судді було заборонено фотовідеозйомку) представник прокуратури не зміг передбачити, яким чином це рішення позначиться на долі кримінальної справи щодо Родовід Банку. Він упевнений, що суд таким чином просто попросив прокуратуру прискорити процес розслідування.

Адвокат Шепелєвої у свою чергу впевнений, що тепер з його підзахисної повністю знімуть усі звинувачення. При цьому він стверджує, що прокуратура й не зможе знайти докази, оскільки Шепелєва була співробітницею Родовід Банку, офіс у центрі Києва, куди йшли гроші з банку, вона отримала у подарунок і просто здавала його банку в оренду. Причому жодних документів про проведення ремонту в офісі його підзахисна нібито не підписувала, банк робив фіктивний ремонт без її участі.

Під час самого засідання будівлю Печерського райсуду пікетували активісти, які вимагали не допустити виходу на свободу співучасниці і дружини екс-депутата Шепелєва, який перебуває в міжнародному розуку . Вони розмалювали сам будинок і дорогу біля нього закликами притягнути винних у розкраданні Родовід Банку до відповідальності і звинуваченнями на адресу Генпрокуратури, яка нібито навмисно "підіграє" визволенню Шепелєвої. При цьому на самому ході судового розгляду ця акція ніяк не позначилася.

Сьогодні щодо Шепелєвої відбувається розслідування за статтею 191 (частина 5) Кримінального кодексу України. Її в співучасті з чоловіком - екс-депутатом Олександром Шепелєвим, звинувачують у переказі коштів вкладників Родовід Банку в сумі понад 300 мільйонів гривень на особисті рахунки, а також привласненні коштів від фіктивного ремонту офісного будинку в центрі Києва. Гроші було виведено з банку в 2009-22010 роках, коли в банку було запроваджено тимчасову адміністрацію на чолі з Шепелєвим. При цьому тоді, коли вкладники домагалися повернення грошей, суми йшли на фіктивний ремонт офісу Галини Шепелєвої в центрі столиці.

У 2014 році Шепєлєв втік з-під варти і зник, після чого його було звільнено головою Держпенітенціарної служби. Зараз чоловік Галини Шепелєвої перебуває в міжнародному розшуку.

На думку юристів, у разі задоволення вимог адвокатів кримінальну справу буде закрито, арешти знято, позови про компенсацію збитку відхилено, а дії подружжя Шепелєвих фактично легалізовано.

Раніше журналіст і активіст Артем Шевченко в мережі Facebooк написав пост про те, що Шепелєву відпустять сьогодні з-під варти, і звинуватив у лобіюванні її звільнення заступника генерального прокурора Анатолія Даниленка.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram