ГоловнаПолітика

Сенат США розгляне проект закону про надання Україні зброї

Документ голосуватимуть у Сенаті в четвер після виступу Президента України Петра Порошенка

Сенат США розгляне проект закону про надання Україні зброї
Фото: cit.ua

Американські сенатори Роберт Менендес і Боб Коркер внесли у сенат проект закону про нові санкції щодо Росії і про підтримку України, один з пунктів якого передбачає надання Києву зброї.

Повідомлення про це, а також повний текст документа розміщено на сайті сенату, пише "Українська правда".

Згідно із законопроектом президент отримає повноваження надати Україні все необхідне для протидії наступальним озброєнням для відновлення суверенітету і територіальної цілісності, включаючи протитанкове озброєння, зброю та амуніцію для особового складу, радари для ідентифікації та виявлення артилерійських батарей, управління вогнем, далекоміри, обладнання для наведення, безпілотники, комунікаційне обладнання та інше.

На це в 2015 році планується виділити $350 млн.

Крім того, цим рішенням від президента вимагається ввести додаткові санкції проти Росії, зокрема проти ВАТ "Рособоронэкспорт" і проти інших оборонних підприємств, причетних до дестабілізації ситуації в Україні, Грузії, Молдові та Сирії.

Також санкції будуть застосовані проти компаній у всьому світі, які здійснюють значні інвестиції, особливо в проекти видобутку нетрадиційної нафти в Росії.

Крім того, президент зможе ввести санкції проти "Газпрому", якщо він буде відмовляти в постачанні значних обсягів газу країнам-членам НАТО, Україні, Грузії чи Молдови.

Також документ накладає обмеження на міжнародні фінансові установи, що взаємодіють з російськими оборонними та енергетичними секторами, на які накладено санкції, або здійснюють операції від імені російських фізичних або юридичних осіб, які перебувають під санкціями.

У повідомленні уточнюється, що документ голосуватимуть у Сенаті в четвер невдовзі після виступу Президента України Петра Порошенка.

Нагадаємо, 13 вересня міністр оборони Валерій Гелетей заявив, що країни НАТО почали передачу зброї Україні.

Раніше в НАТО заявили про відсутність обмежень для постачання зброї в Україну країнами-членами організації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram