ГоловнаПолітика

У Криму масово утискають татар

Проходять обшуки татар і вилучають ісламську літературу в мечетях

У Криму масово утискають татар
Фото: Крым.Реалии

У мечеті в сімферопольському мікрорайоні «Фонтани», де 17 вересня співробітники прокуратури проводять перевірку, вилучили книги зі списку ісламської літератури, яку заборонено в Росії, а тепер і в анексованому Криму.

Як повідомляє Крым.Реалии, в мечеті вилучили три книги зі списку "заборонених" і ще п'ять узяли на перевірку.

Голова місцевого Меджлісу масиву Фонтани Шевкет Бекіров повідомив журналістів, що співробітники прокуратури перевіряли, як у мечеті проходять намази і чи є там прояви екстремізму.

Крім того, як повідомляє Крым.Реалии, 17 вересня в Криму продовжують проводити обшуки і перевірки в місцях компактного проживання кримських татар.

Пройшов обшук у будинках кримських татар у селі Кольчугіне під Сімферополем.

Трьох жителів Кольчугіного відвезли на допит у справі, пов'язаній з побутовим конфліктом, що стався кілька місяців тому. Вони проходять як свідки побутового конфлікту (бійка - ред.).

Як розповідають родичі, потерпілий - місцевий житель, написав заяву в правоохоронні органи, що й стало підставою для сьогоднішніх обшуків в Кольчугіному.

Молоді люди на допиті вже кілька годин, жодних відомостей від них ще не було. Батьки шоковані подіями, вони вдома і мають намір шукати адвокатів для подальшого захисту своїх дітей.

Водночас у будівлі Меджлісу знову порядкують представники ФСБ, які прийшли із судовими приставами і готуються описувати майно благодійної організації "Фонд "Крим".

За інформацією керівника секретаріату Меджлісу Дилявера Акієва, як і під час обшуку 16 вересня, у будівлю Меджлісу нікого не впускають і не випускають. Акієв також повідомив, що Шевкієву стало погано, йому викликали "швидку".

Напередодні, 16 вересня з обшуком прийшли у квартиру члена Меджлісу кримськотатарського народу Ескендера Барієва, у якого вилучили комп'ютерну техніку. Ще один обшук пройшов у будинку голови Білогірського регіонального Меджлісу Мустафи Асаба.

У МВС і Слідчому комітеті Криму від коментарів відмовилися.

Представники Меджлісу вважають те, що відбувається, "залякуванням соціально активних людей, елементом психологічного впливу".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram