ГоловнаПолітика

Оприлюднено текст законопроекту про особливий статус Донбасу

Йдеться про проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня

Оприлюднено текст законопроекту про особливий статус Донбасу
Фото: Степан Івахів

У Верховній Раді зареєстровано президентський законопроект про введення особливого порядку самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей терміном на три роки, а також про проведення позачергових місцевих виборів у цих регіонах 7 грудня нинішнього року, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Відповідний законопроект вніс президент Петро Порошенко, у Верховній Раді його зареєстрували у вівторок, 16 вересня, під №5081.

Згідно з документом, держава гарантує "недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності і покарання осіб - учасників подій на території Донецької, Луганської областей".

Крім того, держава гарантує право використовувати російську чи іншу мову "в громадському та приватному житті, вивчення і підтримку російської і будь-якої іншої мови, їхній вільний розвиток і рівноправність".

Також законопроект передбачає проведення місцевих виборів у цьому регіоні 7 грудня. "Повноваження депутатів місцевих рад і посадових осіб, обраних на позачергових виборах, призначених Верховною Радою України цим законом, не можуть бути достроково припинені", - сказано в тексті документа.

Також вводиться особливий порядок призначення керівників органів прокуратури та судів, який передбачає участь органів місцевого самоврядування у вирішенні цих питань. Кабмін, інші центральні органи виконавчої влади можуть підписувати з відповідними органами місцевого самоврядування угоди про економічний, соціальний і культурний розвиток окремих районів.

"Держпідтримка полягає у введенні відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованого на відновлення об'єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення і розвитку об'єктів, розташованих в окремих районах Донецької та Луганської областей", - йдеться в тексті документа.

Законопроект передбачає також щорічну бюджетну держпідтримку соціально-економічного розвитку окремих районів. "Україна гарантує визначення таких видатків загального фонду держбюджету захищеними видатками, обсяг яких не може змінюватися в разі скорочення затверджених бюджетних призначень", - сказано в документі.

Законопроект також передбачає "посилення і поглиблення добросусідських відносин між територіальними громадами, органами місцевого самоврядування окремих районів з адміністративно-територіальними одиницями Російської Федерації на підставі угод про прикордонне співробітництво, які складаються територіальними громадами, органами місцевого самоврядування, місцевими органами виконавчої влади України та територіальними громадами в межах компетенції, встановленої законом".

На території цих районів рішенням міських, селищних, сільських рад створюються загони народної міліції, координація їх діяльності здійснюється відповідним сільським, селищним, міським головою. "Загони народної міліції утворюються на добровільних засадах із-поміж громадян України, які постійно проживають у відповідних населених пунктах окремих районів Донецької та Луганської областей", - сказано в законопроекті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram