ГоловнаПолітика

З'явилися подробиці законопроекту про особливий статус Донбасу

Влада збирається звільнити бойовиків від кримінальної відповідальності

З'явилися подробиці законопроекту про особливий статус Донбасу
Фото: president.gov.ua

Депутати Верховної Ради в понеділок отримали президентський законопроект про особливий статус Донбасу.

Як повідомляє Українська правда, згідно з проектом, особливий порядок місцевого самоврядування в зоні антитерористичної операції вводиться строком на три роки.

Держава гарантує, що "учасники подій на території Донецької та Луганської областей", не залучатимуть до кримінальної або адміністративної відповідальності і не дискримінуватимуть.

Для цього мають підготувати окремий законопроект. У ньому мова піде про те, що бойовиків звільняють від кримінальної відповідальності за умови, якщо вони протягом місяця з моменту набрання чинності цього закону звільнять заручників, добровільно здадуть зброю і вибухівку, звільнять адміністративні та інші будівлі, і припинять блокувати органи державної влади та організації.

Водночас дія цього закону не поширюється на осіб, яких підозрюються або обвинувачують у вчиненні тяжких злочинів, а також причетних до падіння малайзійського літака.

Також надається гарантія використання російської та іншої мови в громадському та приватному житті, її вивчення та підтримки.

Законопроект передбачає проведення місцевих виборів на Донбасі 9 листопада 2014 року, також запроваджується особливий порядок призначення органів прокуратури та суддів, згідно з яким в ньому візьмуть участь органи місцевого самоврядування.

Держава гарантує підтримку соціально-економічного розвитку Донбасу. "Державна підтримка полягає у введенні відмінного від загального економічного режиму здійснення господарської та інвестиційної діяльності, спрямованого на відновлення об'єктів промисловості, транспортної та соціальної інфраструктури, житлового фонду, переорієнтацію промислового потенціалу, створення нових робочих місць, залучення інвестицій і кредитів для відновлення та розвитку об'єктів, розташованих в окремих районах", - пояснюється в законопроекті.

Витрати на Донбас закладатимуть у держбюджеті як гарантовані та нескорочувані.

Також передбачається посилення і поглиблення добросусідських відносин між Донбасом і регіонами Росії.

На території Донбасу створять загони народної міліції, які підпорядковуватимуться місцевій владі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram