ГоловнаПолітика

Угода про асоціацію з ЄС набуде чинності 1 листопада

Росія загрожує ввести санкції щодо українських товарів того ж дня

Угода про асоціацію з ЄС набуде чинності 1 листопада
Фото: EPA/UPG

Президент України Петро Порошенко заявив, що з 1 листопада 2014 року набуде чинності Угода про асоціацію між Україною та Європейським союзом.

Про це він заявив під час прес-конференції з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, інформує РБК-Україна.

"З 1 листопада 2014 року ця угода набуде чинності. Я думаю, це буде історичним днем для України і ЄС. До цього, я сподіваюся, ухвалять законопроекти, присвячені боротьбі з корупцією, зокрема про Антикорупційне бюро", - сказав глава держави.

Перша нарада асоціації між Україною та Європейським союзом має відбутися вже 17 листопада.

Водночас Росія погрожує ввести санкції щодо 144 видів українських товарів, якщо в ратифікованій Угоді про асоціацію не зроблять виправлень від російської сторони. Санкції набудуть чинності одночасно з українсько-європейською угодою - 1 листопада.

"Якщо до нас не прислухаються, якщо наші партнери і колеги вважають всі наші аргументи незначними, непереконливими, тоді ми вживемо адекватних захисних заходів. Якщо 17-18 вересня буде ратифікація, отже, з 1 листопада цього року Угоду про асоціацію з усіма тими позиціями, які у нас викликають занепокоєння, рівно симетрично з цієї дати, з 1 листопада, введуть захисні заходи", - сказав сьогодні міністр економічного розвитку Російської Федерації Олексій Улюкаєв.

Як повідомляє "Интерфакс", проект постанови про введення захисних заходів для 144 товарних ліній вже підготовлено. В ньому йдеться про товари на 1/4 товарообігу України і Росії.

Нагадаємо, Верховна Рада України має намір ратифікувати Угоду про асоціацію з Євросоюзом уже наступного вівторка, 16 вересня. Того ж дня документ ратифікує і Європарламент.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram