ГоловнаПолітика

НАТО засудило вторгнення Росії в Україну і підтримало санкції

Союзники не визнаватимуть незаконну анексію Росією Криму

НАТО засудило вторгнення Росії в Україну і підтримало санкції
Фото: EPA/UPG

НАТО рішуче засудило військову інтервенцію Росії в Україну і підтримує санкції ЄС та інших щодо Москви.

Про це йдеться в заключній частині декларації, присвяченій Україні, яку було прийнято за результатами саміту НАТО, що відбувся 4-5 вересня, пише УНІАН.

"Тоді як Росія продовжує втручатися військовим чином, озброюючи сепаратистів, розпалюючи нестабільність в Україні, ми підтримуємо санкції, які були застосовані ЄС, Великою сімкою та іншими, що є важливою частиною міжнародних зусиль реагування на дестабілізуючу поведінку Росії", - сказано в декларації.

НАТО рішуче засудило ескалацію і незаконну військову інтервенцію Росії в Україну і вимагає вивести свої сили з України і від її кордонів.

"Порушення українського суверенітету і територіальної цілісності є серйозним порушенням міжнародних законів і найбільшим викликом для євроатлантичної безпеки", - йдеться в документі.

Крім того, союзники заявили, що не визнають і не визнаватимуть незаконну анексію Росією Криму.

"Ми вимагаємо, щоб Росія відповідала міжнародному закону і своїм міжнародним зобов'язанням і відповідальності. Ми вимагаємо, щоб Росія поклала кінець незаконній окупації Криму, утрималася від агресивних дій проти України, вивела свої війська, припинила потік зброї, устаткування, людей через і вздовж українського кордону. Росія повинна використовувати свій вплив на сепаратистів для деескалації ситуації і зробити конкретні кроки, що дозволять відбутися політичному та дипломатичному рішенню, яке буде поважати українські суверенітет, територіальну цілісність та міжнародно визнані кордони", - наголошується в декларації НАТО.

Також союзники висловили "глибоку стурбованість стосовно того, що насильство і небезпека в регіоні, причиною яких є Росія та підтримувані Росією сепаратисти, є причиною погіршення гуманітарної ситуації".

"Ми занепокоєні дискримінацією кримськотатарського населення та інших місцевих комун у Криму. Ми вимагаємо від Росії здійснити необхідні заходи, щоб гарантувати безпеку, права і свободи всім, хто живе на півострові", - сказано в документі.

Союзники також вважають, що "це насильство і небезпека призвели до трагедії рейсу МН17".

"Союзники закликають всі держави у регіоні гарантувати негайний, безпечний і беззастережний доступ до місця падіння, щоб дозволити провести розслідування і повернути останки та особисті речі жертв, які ще залишаються на місці. Тих, хто безпосередньо чи опосередковано відповідальний за це, потрібно притягнути до відповідальності якнайшвидше", - записано в декларації.

Союзники висловили стурбованість у зв'язку з моделлю поведінки Росії, яка зневажає міжнародне законодавство, включаючи Хартію ООН, її поведінкою щодо Грузії та Молдови, порушення фундаментальних домовленостей і зобов'язань щодо європейської безпеки.

"Це загрожує міжнародному порядку, який базується на правилах, і є викликом для євроатлантичної безпеки. На додачу, такий розвиток має потенціал здійснити довгостроковий ефект на стабільність у Чорноморському регіоні, який залишається важливим компонентом євроатлантичної безпеки", - наголошується в документі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram