ГоловнаПолітика

Розкрито деталі проекту "Стіна" на кордоні з РФ (оновлено)

Україна попросить грошей у Європи на його реалізацію

Прес-секретар прем'єра Арсенія Яценюка Дмитро Чигрин оприлюднив пропозиції Держприкордонслужби з інженерного зміцнення кордону в рамках проекту "Стіна".

Проект, як заявив Яценюк, відкриваючи засідання уряду, затвердять сьогодні.

Він також закликав Євросоюз приєднатися до фінансування проекту "Стіна".

"У рамках донорської конференції ЄС ми звернемося по технічну і фінансову допомогу. На початковий етап у нас свої гроші є", - зазначив Яценюк.

У свою чергу, перший заступник голови Держприкордонслужби Павло Шишолін повідомив, що запропоновано облаштувати українсько-російський кордон у два етапи, інформує РБК-Україна.

На першому етапі проведуть облаштування ділянок, які наразі поза зоною конфлікту й активних бойових дій. Передусім це стосується кордонів Чернігівської, Сумської, Харківської та частково Луганської областей.

Шишолін зазначив, що на сухопутній ділянці будуть суцільні рови завширшки щонайменше 4 м і завглибшки 2 м. Також встановлять електронні системи контролю та різні фортифікаційні споруди. На морській ділянці встановлять єдину систему оптико-електронного спостереження і фортифікаційні споруди.

На другому етапі, за словами Шишоліна, заплановане подібне облаштування кордону на ділянці завдовжки близько 400 км, яке почнеться після закінчення бойових дій. Заступник глави підкреслив, що найбільш незахищена ділянка знаходиться в межах Донецької та Луганської областей, загальна її довжина становить 500 км.

За словами Шишоліна, аналогічне облаштування кордону буде і на кордоні з Кримом.

Нагадаємо, про те, що Україна починає будівництво споруд на кордоні з Російською Федерацією в рамках проекту "Стіна", прем'єр оголосив 3 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram