ГоловнаПолітика

ЄС введе нові санкції проти Росії в п'ятницю

Могеріні обіцяє "найрішучішу відповідь із можливих"

ЄС введе нові санкції проти Росії в п'ятницю

Влада країн Євросоюзу в п'ятницю визначиться з пакетом нових санкцій проти Росії.

Як повідомляє "Рейтер", міністр закордонних справ Італії Федеріка Могеріні, наступниця Кетрін Ештон на посаді єврокомісара із зовнішньої політики, сказала, що Єврокомісія до середи підготує пропозиції того, як покарати Росію за участь її військових у бойових діях на боці сепаратистів в Україні. Посланці країн ЄС обговорять ці пропозиції в четвер і п'ятницю, остаточне рішення ухвалять щонайпізніше в п'ятницю, сказала вона.

"Наша відповідь мусить бути найрішучішою з усіх можливих. Ситуація розвивається все стрімкіше. Ми говоримо про агресію, і я вважаю, що санкції є частиною стратегії політичної відповіді", - сказала вона.

Могеріні відмовилася обговорювати пропозиції докладно, сказала лише, що санкції торкнуться чотирьох секторів російської економіки, зокрема оборони, товарів подвійного призначення та фінансів.

Напередодні три джерела в дипломатичних колах ЄС повідомили "Рейтер", що європейських інвесторів можуть усунути від придбання нових держоблігацій Росії.

Могеріні, яка перебирає європейський пост в Ештон у жовтні, багато критикували за зайву м'якість щодо Росії. У вівторок вона посилила риторику і звинуватила Москву в загостренні ситуації в Україні, додавши, що відносини між РФ і ЄС більше не можна охарактеризувати як партнерські і Європа перебуває в конфлікті з нею.

"Стратегічне партнерство залишилося в минулому. Очевидно, йому край, бо так вирішила Росія. У нас тепер проблема на українській території. У нас конфлікт, без сумніву", - сказала Могеріні.

Нагадаємо, лідери країн Євросоюзу на саміті минулої суботи вирішили посилити санкції проти Росії, якщо вона не відкличе своїх військових, які беруть участь у боях на сході України. Росія заперечує відправлення військовослужбовців.

Головний прихильник нових санкцій, канцлер Німеччини Ангела Меркель напередодні сказала, що дії Росії не повинні залишитися без відповіді, навіть якщо це зашкодить німецькій економіці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram