ГоловнаПолітика

Терористи вимагають особливого статусу ДНР і ЛНР та амністії

Припинення вогню гарантують в обмін на особливий статус захоплених територій

Терористи вимагають особливого статусу ДНР і ЛНР та амністії
Фото: EPA/UPG

Терористи згодні "зберегти єдиний політичний простір України" в обмін на особливий статус, припинення АТО і амністію. Представники ДНР та ЛНР також заявили, що мають намір провести вільні вибори і визначити статус російської мови.

Представники "народних республік" висловили свої вимоги сьогодні на зустрічі Контактної групи з України в Мінську, повідомляє ІТАР-ТАРС.

Зокрема, ЛНР і ДНР вимагають визнання особливого статусу їх територій, припинення військової операції українських силовиків, а також наполягають на особливому статусі для своїх збройних формувань і права призначення прокурорів і суддів. Одночасно, на їхню думку, необхідно провести безумовну амністію учасників ополчення і всіх політв'язнів.

ЛНР і ДНР вимагають також особливого порядку ведення зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням поглиблення інтеграції з Росією та Митним союзом.

Якщо ці вимоги не виконають, ЛНР і ДНР гарантують, що "докладуть максимум зусиль для підтримки миру, збереження єдиного економічного, культурного і політичного простору України і всього простору російсько-української цивілізації".

Нагадаємо, зустріч відбувається за участю посла Росії в Україні Михайла Зурабова, екс-президента України Леоніда Кучми, представника ОБСЄ з українського врегулювання Хайді Тальявіні, а також "віце-прем'єра" ДНР Андрія Пургіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram