ГоловнаПолітика

Президент розпустив Раду (оновлено)

Дострокові вибори відбудуться 26 жовтня

Президент Петро Порошенко достроково припинив повноваження Верховної Ради сьомого скликання.

Про це йдеться у зверненні Президента.

Вибори відбудуться 26 жовтня, заявив він.

"Опитування громадської думки засвідчують, що 80 відсотків громадян підтримують необхідність проведення позачергових виборів. Теперішній склад Верховної Ради протягом півтора року був опорою Януковича. І більшість саме цих депутатів ухвалювала диктаторські закони, які забрали життя Небесної Сотні. За це треба нести відповідальність – і кримінальну, і політичну", - заявив Порошенко.

"Чимало депутатів, які засідають або числяться в Раді - якщо не прямі спонсори та спільники, то симпатики бойовиків-сепаратистів. Навіть на оголошення мобілізації та на вимогу визнати ДНР і ЛНР терористичними організаціями ледь-ледь нашкребли 232 голоси. Не секрет: п’ята колона складається з десятків нібито народних депутатів. Тільки вони представляють інтереси явно не того народу, який їх обирав. Хіба таке можна терпіти?! Хіба так можна виграти війну?"- сказав він.

Президент вважає, що голосування 2012 року, коли обиралася ця Рада, не відповідало європейським стандартам, що також є аргументом на користь перевиборів.

Позачергові вибори не знімають з Верховної Ради відповідальності за країну, додав він. Цей склад парламенту повинен у вересні ратифікувати Угоду про асоціацію з ЄС.

Президент також закликав усі демократичні політсили піти на вибори однією проєвропейською командою.

Раніше Порошенко заявляв, що скористається правом розпустити Верховну Раду у День Незалежності.

Як відомо, 24 липня у Верховній Раді розпалася коаліція. За Конституцією, якщо протягом 30 днів у парламенті не сформується нова коаліція, Президент отримує право розпустити ВР.

Також президент, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, спікер ВР Олександр Турчинов та керівники депутатських фракцій і груп домовилися про необхідність скорочення терміну проведення виборчої кампанії на позачергових виборах Верховної Ради із 60 до 45 днів.

Нагадаємо, як очікується, дострокові вибори Верховної Ради відбудуться 26 жовтня. Вони пройдуть за змішаною системою (за списками і мажоритаркою), тому що у парламенті не вистачає голосів для її зміни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram