ГоловнаПолітика

Вантажівки з гуманітарною допомогою РФ в'їдуть в Україну не раніше п'ятниці

Вантаж поїде в Луганськ на російських машинах

Вантажівки з гуманітарною допомогою РФ в'їдуть в Україну не раніше п'ятниці
Фото: EPA/UPG

В'їзд перших вантажівок з гуманітарною допомогою Росії на територію України планується в п'ятницю.

"Українські прикордонники почали перевірки перших російських вантажівок, ми спостерігаємо. Вантажівки повинні відправитися завтра", - повідомляє Міжнародний комітет Червоного Хреста у своєму твіттері.

У свою чергу координатор зі зв'язків з громадськістю Червоного хреста в Україні Андре Льорш повідомив Українським Новинам, що вантаж поїде в Луганськ на російських вантажівках.

"Вантаж поїде в місто Луганськ на російських вантажівках, в кожній з яких буде по одному російському водієві. Всі інші супроводжуючі - представники Червоного Хреста. Після розвантаження всi вантажівки тією ж дорогою повернуться в Росію", - сказав він.

За словами Льорша, розвантаженням та розподілом гуманітарної допомоги серед населення у Луганську займатимуться представники Червоного Хреста спільно з представниками українського відділення цієї організації.

Українські прикордонні і митні служби о 14:15 почали прикордонно-митне оформлення російського гуманітарного вантажу в пункті пропуску "Донецьк" Російської Федерації.

Речник інформцентру РНБО Андрій Лисенко повідомив, що представники МКЧХ самі визначатимуть, якими партіями будуть заходити на територію України російські вантажівки. За його словами, попередній маршрут проходження вантажівок - з російського Донецька до Луганська, в якому "вже визначено місце, майданчик, де цей вантаж буде накопичуватися, а потім силами Червоного Хреста поширюватися по регіону".

Колона з 280 вантажівок з гуманітарною допомогою вирушила в Україну з підмосковного Наро-Фомінська 12 серпня. Вантажівки досягли кордону з Україною 14 серпня. Зволікання з оформленням було пов'язане з тим, що Україна не отримала від РФ документації щодо вмісту вантажу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram