ГоловнаПолітика

СБУ спіймала чотирьох шпигунів "ДНР" та "ЛНР"

Затримані діяли на звільненій території

СБУ спіймала чотирьох шпигунів "ДНР" та "ЛНР"

Контррозвідка Служби безпеки України затримала чотирьох громадян, які шпигували на користь терористичних організацій "Донецької народної республіки" та "Луганської народної республіки".

Шпигунами "ДНР" виявилися громадянин "З." 1973 року народження та громадянка "Ч." 1956 р.н.

Встановлено, що громадянина "З." завербував представник "ДНР" - бойовик з позивним "14". За його завданням затриманий здійснював збір та передачу розвідувальної інформації про підрозділи ЗСУ в зоні антитерористичної операції, в основному фіксуючи пересування військових літаків і вертольотів, які дислокувалися на Чугуївському військовому аеродромі Харківської області. При цьому за участю "З." представники "ДНР" планували здійснити диверсію на складі паливно-мастильних матеріалів, розташованому на території аеродрому.

Громадянка "Ч." за завданням представників бойового крила "ДНР" здійснювала цілеспрямований збір і передачу терористам деталізованих даних про місця дислокації блокпостів, вогневих точок, а також важкої бронетехніки підрозділів ЗСУ в Маріупольському та Волноваському районах Донецької області.

Шпигунами "ЛНР", як повідомляє СБУ, були громадяни України "К." і "Ш." з групи бойовиків Мозгового, жителі Лисичанська Луганської області. Вони збирали і передавали інформацію про діяльність сил АТО ватажкові однієї з розвідувально-диверсійних груп "ЛНР".

Встановлено, що "К." і "Ш." завербував у червні 2014 року бойовик "М.", який є куратором підрозділу розвідки "ЛНР" з боку російських спецслужб і зараз знаходиться в Російській Федерації.

"К." і "Ш." після звільнення силами АТО Сєвєродонецька та Лисичанська організували в цих містах конспіративні зв'язки з терористами "ЛНР" серед бойовиків і коректувальників вогню, продовжували збирати інформацію щодо місць розташування українських блокпостів, кількості в них живої сили і техніки, розміщення українських військових у зазначених містах.

Також на звільненій території ці особи організували збір зброї та вибухових пристроїв, які вони отримували від терористів з "ЛНР", для диверсій проти сил АТО та мирного населення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram