ГоловнаЕкономікаБізнес

Словаччина починає тестувати реверс газу в Україну (оновлено)

Почалися випробування нового газопроводу Ужгород-Вояни

Словаччина починає тестувати реверс газу в Україну (оновлено)
Фото: money.cnn.com

Компанія Eustream - оператор словацької газотранспортної системи - почала тестові випробування газових поставок в реверсному режимі, повідомляє "Нафтогаз України". Раніше про дату початку поставок повідомлялося на сайті словацької компанії.

"З 16 серпня оператор української газотранспортної системи ВАТ "Укртрансгаз" спільно з "Eustream a.s." почав тестові поставки природного газу з боку Словаччини", - йдеться в повідомленні.

Постачання почалися через реконструйований газопровід Ужгород-Вояни, який побудували 15 років тому, але так і не почав працювати. Додатково проклали 400-метровий трубопровід до українського кордону. Більшість транзитних потужностей нового газопроводу до 2019 року викупив державний "Нафтогаз України".

Минулого тижня "Укртрансгаз" власними силами та за власні кошти, в районі компресорної станції "Ужгород", згідно з графіком закінчив повний комплекс робіт із забезпечення технічної можливості прийому природного газу з боку Словаччини.

Комерційне використання газопроводу розпочнеться 2 вересня.

Передбачається, що до 1 березня 2015 року газопровід працюватиме в контрольному режимі, розрахованому на поставку 3,2 млрд кубометрів газу на рік, після чого почнуться поставки на максимальній потужності 10 млрд кубометрів на рік. Наразі за оперативними даними Центрального диспетчерського департаменту "Укртрансгазу", на час проведення тестових поставок добове надходження природного газу становитиме 2 млн кубометрів.

Нагадаємо, Україна підписала угоду про реверс газу зі Словаччини в січні 2014 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram