ГоловнаСвіт

Європа "вистрілила собі в ногу", ввівши санкції проти РФ, - прем'єр Угорщини

Орбан має намір домагатися перегляду санкційної політики ЄС щодо РФ

Європа "вистрілила собі в ногу", ввівши санкції проти РФ, - прем'єр Угорщини
Виктор Орбан

Євросоюз нашкодив собі економічними санкціями, введеними проти Росії через Україну.

Про це в п'ятницю, 15 серпня, заявив прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, повідомляє агентство Рейтер.

Напередодні голова уряду Словаччини Робер Фіцо розкритикував санкції проти Росії, назвавши їх "безглуздими". За його словами, вони загрожують економічному зростанню європейського блоку, що складається з 28 країн.

"Політика санкцій, здійснювана Заходом, тобто нами, яка стала необхідним наслідком у відповідь на дії Росії, приносить нам більше шкоди, ніж Росії, - сказав Орбан в радіоінтерв'ю. - У політиці це називається стріляти собі в ногу".

Росія на 80% задовольняє потребу Угорщини, країни з 10-мільйонним населенням, в природному газі. Крім того, недавно Будапешт і Москва підписали угоду на суму €10 млрд ($13 млрд), згідно з якою російський "Росатом" розширюватиме угорську електростанцію Пакш - єдину АЕС, що працює в країні.

Крім того, Росія є найбільшим торговим партнером Угорщини за межами ЄС. Наприклад, розмір експорту 2013 року становив €2,55 млрд.

"ЄС повинен не тільки компенсувати виробникам так чи інакше, чи то польські, словацькі, угорські, чи грецькі, які тепер змушені зазнавати збитків, але вся санкційна політика вимагає перегляду", - сказав Орбан.

Міністри закордонних справ ЄС проводять екстрену нараду в п'ятницю, щоб обговорити конфлікти в Україні та Іраку.

Орбан і раніше виступав проти економічних санкцій проти Росії, побоюючись, що вони можуть зашкодити угорській економіці. У п'ятницю він заявив, що шукатиме шляхи, які дозволять переосмислити таку політику Заходу.

"Я зроблю все можливе - всім, звичайно, відомо про вплив Угорщини, тому можливості зрозумілі, - але я шукаю партнерів, щоб змінити санкційну політику ЄС, яка, як я думаю, не була прорахована достатньо ретельно", - наголосив він.

Міністерство сільського господарства Угорщини заявило у вівторок, що експорт сільськогосподарської продукції суттєво не постраждає через заборону Росією імпорту сільськогосподарської продукції, сировини і продовольства з країн, які ввели санкції проти Москви. У відомстві зазначили, що заборонені продукти становлять менш ніж 30% від експорту угорської сільськогосподарської продукції в Росію і лише 1% від загального обсягу експорту сільського господарства.

Нагадаємо, 29 липня європейські лідери домовилися про введення економічних санкцій проти Росії. Вони стосуються обмеження доступу російських банків до європейських фінансових ринків, введення ембарго на торгівлю зброєю, введення експортних обмежень на товари подвійного використання й обмеження доступу Росії до технологій у нафтовому секторі. Також ЄС увів санкції проти кількох фізичних осіб.

29 липня нові економічні санкції проти РФ ввели і США. Вони стосуються трьох російських банків, а також Об'єднаної суднобудівної корпорації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram