ГоловнаПолітика

Вивезених у Росію дітей-сиріт повернули в Україну, - Лутковська

Малюків перевезли через кордон без медичного супроводу і документів 

Вивезених у Росію дітей-сиріт повернули в Україну, - Лутковська
Архив
Фото: EPA/UPG

8 дітей-сиріт віком від 8 місяців до 2 років, яких збройне терористичне угруповання викрало і вивезло на територію Росії, в середу, 13 серпня, передали Україні. Про це йдеться в повідомленні прес-служби уповноваженого Верховної Ради з прав людини Валерії Лутковської.

Згідно з ним, 8 серпня до омбудсмена надійшло повідомлення від Міністерства закордонних справ про викрадення зазначених вихованців дитячого будинку, які перебували на стаціонарному лікуванні в одній з лікарень Луганська.

"Малюки без будь-якого медичного супроводу та документів були примусово незаконно перевезені озброєними терористами через пункт перетину державного кордону "Ізварине" Луганської області на територію Ростовської області", - наголошено в повідомленні.

Лутковська звернулася до уповноваженого з прав людини в Російській Федерації Елли Памфілової з вимогою негайно вжити всіх можливих заходів для безумовного і безпечного повернення українських дітей і сприяння в наданні дітям необхідної допомоги.

На рівні двох уповноважених з прав людини було досягнуто домовленості про повернення дітей в Україну найближчим часом.

"За результатами проведеної роботи діти були передані під опіку Генконсульства України та розміщені в лікарні Донецька Ростовської області для надання необхідної медичної допомоги, оскільки 6 дітей - це діти з інвалідністю, для яких необхідно створити умови, щоб нормалізувати їхнє самопочуття", - зазначає прес-служба.

У середу Лутковська разом з головним лікарем дитячого будинку прибула в Донецьк (Ростовська область), щоб повернути дітей в Україну.

Для транспортування українська сторона надала нові карети швидкої допомоги, які обладнані всім необхідним для перевезення хворих малюків.

Об 11:00 за українським часом дітей передали представникам української сторони - омбудсмену та головному лікарю дитячого будинку.

Станом на 14:00 діти в супроводі Лутковської перетнули кордон України і прямують у відповідний безпечний медичний заклад на відпочинок і медобстеження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram