ГоловнаПолітика

У РНБО не знають, де зараз російський гуманітарний конвой

Перевірку вантажу здійснює Міжнародний Комітет Червоного Хреста

У РНБО не знають, де зараз російський гуманітарний конвой
Фото: inforesist.org

У Раді національної безпеки і оборони України наразі не мають мають інформації про місце перебування російського гуманітарного конвою. Про це сьогодні на брифінгу в Києві повідомив прес-секретар інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко, відповідаючи на запитання журналістів.

"Ми не маємо інформації, де зараз ця російська колона", - сказав Лисенко.

Відповідаючи на уточнювальне запитання, він зазначив, що Україна готова забезпечити безпеку проходження колони з гуманітарним вантажем до місця її призначення. При цьому спікер РНБО наголосив, що надання гуманітарної допомоги, складання переліку і перевірку вантажу здійснює Міжнародний Комітет Червоного Хреста. За словами Лисенка, Червоний Хрест отримує інформацію від країн-донорів, які висловили бажання допомогти. Вантаж потрапляє після прибуття в транзитну зону, де його перевіряють, зокрема на якість, а потім доправляють до місця призначення.

Нагадаємо, 12 серпня Росія відправила з-під Москви йменовані нею "гуманітарним конвоєм" майже 300 вантажівок, які повинні доправити гуманітарну допомогу жителям Луганська, котрі вже кілька днів живуть у місті без електроенергії, води і зв'язку через бої проросійських терористів з українською армією. Кілька західних політиків заявили, що російська влада може використовувати гуманітарну ситуацію на Донбасі для того, щоб ввести свої війська в Україну.

12 серпня заступник голови Адміністрації президента України Валерій Чалий заявляв, що гуманітарний вантаж з Росії дійде до кордону з Україною і буде перевантажений, жодного супроводу вантажу не передбачено.

Сьогодні, 13 серпня, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков заявив: "Жоден путінський "гуманітарний конвой" не буде пропущено через територію Харківської області. Провокація цинічного агресора на нашій території неприйнятна". Зі свого боку прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк зазначив, що Україна сама в змозі забезпечити своїх громадян і може приймати гуманітарну допомогу виключно в межах міжнародного права і по лінії Червоного Хреста.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram