ГоловнаПолітика

Журналістські організації обурила спроба влади ввести цензуру в Україні

Медійники критикують урядовий законопроект "Про санкції", ухвалений сьогодні Верховною Радою в першому читанні

Журналістські організації обурила спроба влади ввести цензуру в Україні
Фото: podrobnosti.ua

Нацспілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка та Комісія з журналістської етики обурені спробою уряду ввести цензуру в Україні. Про це йдеться в заяві на сайті профсоюзу. З критичною заявою з приводу законопроекту виступила на своєму сайті також організація "Інститут Медіаправа". Раніше законопроект засудили і в ОБСЄ.

Законопроект "Про санкції" дозволяє без рішення суду закривати засоби масової інформації, в тому числі в інтернеті. Журналістські організації пропонують уряду не винаходити велосипед, а звернутися до досвіду європейських країн.

"Запропонований законопроект наділяє Раду нацбезпеки - орган, який за законом здійснює лише координаційні функції - повноваженнями абсолютної влади в Україні. Ніхто не може узурпувати державну владу в Україні, навіть, або особливо, прикриваючись благими намірами захисту нацбезпеки", - йдеться в спільній заяві НСЖУ, НМПУ та КЖЕ.

Організації бачать в цьому законопроекті спробу Кабміну свідомо перетворити журналістику в пропагандистську машину, яка б висвітлювала виключно позицію влади.

Водночас "Інститут Медіа Права" відреагував на законопроект "Про санкції" м'якше. ІМП висловив стурбованість законопроектом і зазначив, що він "створює загрозу для роботи засобів масової інформації та громадських організацій".

ІМП закликає депутатів вилучити з тексту законопроекту положення, які надають право обмежувати або припиняти діяльність ЗМІ, в тому числі в інтернеті, обмежувати або забороняти виробництво друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів, а також забороняти діяльність партій, рухів та інших громадських об'єднань і фондів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram