ГоловнаПолітика

Законопроект про санкції пройшов перше читання в Раді

У цілому документ розглянуть на вечірньому засіданні у вівторок

Законопроект про санкції пройшов перше читання в Раді
Фото: Макс Левин

Парламент прийняв у першому читанні урядовий законопроект, яким затверджено 29 видів санкцій проти іноземних суб'єктів.

За ухвалення за основу законопроекту №4453а проголосували 243 депутати за мінімально необхідних 226.

Зокрема парламент має намір встановити, що з метою захисту національних інтересів, безпеки, суверенітету, територіальної цілісності й економічної самостійності України можуть застосовуватися спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Вони можуть застосовуватися Україною щодо іноземної держави, юридичної або фізичної особи, громадян України, юросіб, створених за законодавством України, та інших суб'єктів.

Зокрема, Рада має намір установити такі види санкцій: заморожування активів, заборона діяльності суб'єктів підприємництва на території України, заборона користування радіочастотним ресурсом, Інтернетом та іншими видами зв'язку, заборона участі в приватизації, заборона користування ліцензіями, введення повної або часткової заборони на транзит усіх видів ресурсів.

Також передбачено можливість уведення спеціальних економічних заходів, таких як: процедури ліцензування та квотування, проведення спеціальних видів перевірок фінансових операцій, зупинка фінансових операцій.

Крім того, передбачено такі види санкцій, як заборона на в'їзд і пересування.

Парламент також має намір встановити, що Україна може вводити обмеження або заборону виробництва чи розповсюдження друкованої продукції та інших інформаційних матеріалів, припинення дії торговельних договорів, спільних проектів і промислових програм в окремих сферах, зокрема у сфері безпеки та оборони.

Крім того, до санкцій належить заборона на передачу технологій і прав на об'єкти інтелектуальної власності, припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх і спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами й іноземними юридичними особами.

Також у список санкцій увійшли заборона діяльності партій, рухів та інших громадських і релігійних організацій, позбавлення державних нагород України.

Рішення про введення санкцій ухвалюватиме Рада національної безпеки і оборони за поданням Президента, уряду, Служби безпеки України або Національного банку України, а набуватиме чинності воно указом Президента.

Верховна Рада спільно з Кабінетом Міністрів мають намір доопрацювати законопроект про санкції для прийняття у другому читанні до вечірнього пленарного засідання парламенту, повідомив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram