ГоловнаПолітика

МЗС вимагає від Росії припинити обстріл території України

За останній тиждень українські прикордонпункти обстрілювали з РФ понад 13 разів

МЗС вимагає від Росії припинити обстріл території України
Фото: uk.wikipedia.org

Міністерство закордонних справ України вимагає від російської сторони припинити артилерійські обстріли українських населених пунктів і позицій Збройних сил України у прикордонних з Росією регіонах, а також вторгнення російської військової авіації і безпілотників у повітряний простір України. Про це йдеться в ноті протесту МЗС, яку розповсюдила прес-служба міністерства.

Як повідомляється, 11 серпня МЗС "здійснило черговий дипломатичний демарш", у рамках якого російській стороні було вказано, що за останні дні з території Росії спостерігаються масовані і численні артилерійські удари з використанням гаубиць, ракетних систем залпового вогню "Град" і мінометів по позиціях Збройних сил України поблизу населених пунктів у Донецькій та Луганській області, внаслідок чого є загиблі і поранені. Тільки за останній тиждень українські прикордонні підрозділи обстрілювали з території Російської Федерації понад 13 разів, а також було зафіксовано 9 випадків порушення повітряного простору російськими вертольотами.

"Волаючим є той факт, що сотні жителів села Степанівка Донецької області залишилися без даху над головою внаслідок масованих обстрілів 10 і 11 серпня з території Росії із застосуванням ракетних систем залпового вогню "Град", - підкреслюють у МЗС України.

Крім того, як зазначається в заяві, під вогневим прикриттям артилерії РФ тривають спроби незаконного проникнення на територію України російських найманців і військової техніки.

"Усі ці провокації Росія здійснює на тлі гучних заяв Кремля про необхідність вирішення гуманітарної катастрофи на сході України. Цинізм ситуації полягає в тому, що, вбиваючи українських військових і мирних жителів, знищуючи інфраструктуру українських міст і сіл, Росія і підконтрольні їй терористи самі ж є першопричиною гуманітарної кризи", - йдеться в заяві.

Міністерство закордонних справ України черговий раз висловлює категоричний протест і вимагає від російської сторони негайно припинити неприкриті агресивні дії проти України.

"Це стало б найкращим внеском російської сторони у врегулювання ситуації на сході України, дало б можливість владі України розпочати процес економічного відновлення та соціальної реабілітації регіону", - йдеться у ноті МЗС України.

Нагадаємо, Росія стягнула до кордону з Україною 45 тисяч військових, 160 танків, 1360 бойових броньованих машин, 390 артилерійських систем, 150 установок "Град", 192 бойових літаки і 137 ударних вертольотів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram