ГоловнаСуспільствоПодії

Терористи викрали українських дітей-інвалідів, - омбудсмен

Незаконне переміщення дітей через кордон кваліфікується як міжнародне викрадення дітей

Терористи викрали українських дітей-інвалідів, - омбудсмен
Фото: EPA/UPG

Представники самопроголошеної "Луганської народної республіки" вивезли з лікарень Луганська до Росії 7 українських дітей-інвалідів.

Про це повідомила Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська у листі до своїх російських колег, повідомляє прес-служба омбудсмена.

"Представники так званої "ЛНР" з лікарень Луганська примусово вивезли 7 дітей-інвалідів, у яких важкий стан здоров'я. Згодом цих дітей без жодного медичного супроводу незаконно перемістили через пункт перетину державного кордону "Ізварине" Луганської області на територію Ростовської області", - йдеться в листі.

Представникові Генерального консульства України в Ростовській області було відмовлено в передачі зазначених дітей з метою повернення на територію України.

"Лутковська звернулася до своїх колег з проханням невідкладно вжити заходів з метою якнайшвидшого повернення дітей в Україну", - зазначає прес-служба омбудсмена.

Водночас у МЗС України уточнили, що через нехтування терористами особливих потреб дітей, що хворі на церебральний параліч, під час перевезення погіршився стан здоров'я одного з малюків.

"Відповідно до статті 146 Кримінального Кодексу України, такі дії зловмисників кваліфікуються законодавством як кримінальний злочин", - додали в МЗС.

У МЗС також нагадали, що незаконне переміщення дітей через державний кордон кваліфікується як міжнародне викрадення дітей з відповідними правовими наслідками для зловмисників та інших сторін, за сприяння або потурання яких вчиняється цей злочин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram