ГоловнаПолітика

Порошенко перерахував першочергові реформи

Метою реформ Президент вважає членство в ЄС

Порошенко перерахував першочергові реформи
Фото: facebook.com/president.gov.u

Президент Петро Порошенко у четвер провів установчі збори Національної ради реформ, на яких виклав своє бачення процесу реформування України.

Як повідомляє прес-служба Президента, Порошенко заявив, що основними характеристиками реформ у країні мають стати три "П" - простота, прозорість і привабливість.

Президент назвав "справедливою" ідею створення тимчасових позавідомчих агентств із впровадження реформ. "Жодна система не може змінити себе сама", - заявив він. За його словами, "через занадто пророслі й укорінені інтереси податківці не можуть ефективно реформувати податкову систему. МОЗ також апріорі не зможе змінити охорону здоров'я. А корумпований суддівський корпус ніколи не народить справедливе і чесне судочинство".

"Реформою реформ" Порошенко назвав реформу судової системи. "Закони народяться мертвими, якщо за їх дотриманням не буде стежити чесний і неупереджений, незалежний і непродажний суд. Тому судова реформа повинна стати першою і головною нашою реформою, яка дасть країні можливість жити по-новому", - заявив він.

Порошенко вважає, що якнайшвидше треба прийняти Антикорупційну стратегію і закон про Антикорупційне бюро. Також він наголосив на гострій необхідності реформи всієї правоохоронної системи та державної служби. "Вони прогнили настільки, що не допоможе навіть люстрація", - сказав він.

Ще одним важливим напрямком реформ Президент назвав реформу охорони здоров’я, яка, за його словами, сама потребує реанімації. "Для ефективної реформи медицини потрібні будуть чималі кошти, які може дати тільки сильна, здорова економіка", - зазначив він.

Стратегічними напрямками реформ Президент назвав залучення інвестицій, демонополізацію і дерегулювання.

Порошенко висловив упевненість, що найближчим часом вдасться скоротити кількість контролюючих органів з 83 до 19. "Адміністрація Президента, Міністерство економіки напрацювали і напрацюють цілий пакет дерегуляторних ініціатив, які аж просяться, щоб їх швидше підтримали у Верховній Раді та Кабінеті Міністрів України", - сказав він.

За словами Президента, всі проекти реформ повинні бути інтегровані в "Стратегію 2020", яка дозволить внести до порядку денного питання про перспективу членства України в Євросоюзі. "Саме це є нашою метою", - підкреслив він.

"Поки що інтегральним документом, каркасом реформ слід вважати Угоду про асоціацію з ЄС. І саме тому, я впевнений, Верховна Рада разом з ратифікацією повинна прийняти розроблений нами національний план імплементації цієї угоди, яка вимагає вже зараз глибинних проєвропейських змін у всіх сферах життя", - підкреслив Президент.

Говорячи про прозорість як один з базових принципів реформ, Глава держави анонсував, що в Адміністрації Президента вже в кінці серпня почнеться перехід до електронного документообігу, а до кінця року на нього перейдуть усі органи державної влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram