ГоловнаПолітика

Перевибори на місцях відбудуться після ухвалення нової Конституції, - Порошенко

Щойно ухвалять нову Конституцію, буде децентралізація

Перевибори на місцях відбудуться після ухвалення нової Конституції, - Порошенко
Фото: president.gov.ua

Місцеві ради буде переобрано не тільки на Донбасі, про що зараз говорять численні пропозиції, а скрізь в Україні. Це відбудеться з ухваленням нової Конституції.

Це зазначив Президент України Петро Порошенко в інтерв'ю українським журналістам, пише "Укрінформ".

"Одне з перших питань, яким буде займатися нова Верховна Рада,- це буде реформа Конституції. І щойно ухвалять нову Конституцію, буде децентралізація. Оскільки місцеві ради отримають нові повноваження, це буде причиною дострокових виборів місцевої влади з новими повноваженнями. Тому що люди повинні проголосувати, кому саме вони надають ці повноваження. Це буде не тільки в Донецьку і Луганську. Це буде по всій країні. В один день", - підкреслив Порошенко.

Водночас він висловив переконання в тому, що суспільство повинно мати "у тому числі і мажоритарний компонент", щоб суспільство і депутати були максимально наближені, не втрачали зв'язок.

"І суспільство матиме право відкликати депутатів. Більш того, якщо депутати і Рада порушать Конституцію, приймуть рішення відокремитися, зроблять наступ на конституційний лад, після рішень Конституційного Суду, який підтвердить це, і Президент матиме право звернутися до суспільства з проханням перевиборів", - зазначив Глава держави.

Порошенко також додав, що, зі свого боку, на місцях матиме своїх представників. "Є представник Президента для того, щоб у нас не з'явилися там 20 з гаком нових "Межигір'я", 20 з гаком маленьких януковичів з 20 із гаком можливими зонами терористичних операцій. Цього не буде. І Президент буде виступати гарантом цього. Бо саме в цьому відмінність від проекту федералізації, яким хотіли просто розірвати країну", - зазначив Президент.

Раніше Порошенко заявив, що парламентські вибори “відбудуться за будь-якої погоди”: він видасть указ про розпуск Верховної Ради одразу ж після появи конституційних підстав.

Напередодні політики домовилися про необхідність скорочення терміну виборчої кампанії на позачергових виборах Верховної Ради.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram