ГоловнаПолітика

МЗС прокоментував доповідь ООН щодо Донбасу

У відомства є зауваження до документа

МЗС прокоментував доповідь ООН щодо Донбасу
Фото: korrespondent.net

МЗС України оприлюднив коментар щодо Доповіді Управління Верховного комісара ООН з прав людини про ситуацію з правами людини на сході України.

МЗС позитивно оцінив роботу моніторингової місії з прав людини в Україні і проведений нею значний обсяг роботи зі збору та аналізу фактів, зазначивши наведені в доповіді випадки грубих порушень прав людини з боку представників так званих "ДНР" і "ЛНР".

Однак міністерство вважає за необхідне привернути увагу до ряду моментів.

"Намагаючись використати при підготовці документа в основному гуманітарні підходи і наводячи цифри і факти без їх роз'яснень, його авторам часом не вдається повною мірою відобразити цілісну суть того, що відбувається. Так, оцінюючи важке становище на сході України, а також інтенсифікацію АТО, Місія уникає акценту на першопричини такої ситуації: активізації нелегальної діяльності незаконних збройних формувань, їх відмові від запропонованого Президентом України Мирного плану, наданні Росією постійної підтримки терористам шляхом поставок зброї, військової техніки і найманців, продовженні терору щодо мирних жителів, викраденнях і мародерстві, а також зростаючій загрозі безпеці не тільки України, а й регіону та світу, як це показала трагедія з літаком "Малайзійських авіаліній", - зазначено в коментарі МЗС.

Також наголошується, що, говорячи про посилення пропаганди "з обох сторін", автори доповіді не згадують про негативний вплив на ситуацію в Україні російської пропаганди, протиправну діяльність відповідних російських ЗМІ в Україні, "які фактично є основним джерелом розпалювання ненависті і посилення напруги на сході України".

"Розуміючи складність завдань, що стоять перед УВКПЛ у контексті забезпечення неупередженої об'єктивної оцінки ситуації в Україні, змушені констатувати замовчування Місією очевидної не лише для Уряду України підривної ролі Російської Федерації як у подіях на сході нашої держави, так і в погіршенні правозахисної ситуації в країні в цілому, що, на жаль, не знайшло цього разу належного відображення ні в доповіді, ні в прес-релізі з нагоди її оприлюднення. Апелюючи до "обох сторін", не помічати "третю" або, швидше, "першу", нам видається, як мінімум, недалекоглядним, якщо не небезпечним", - зазначили в МЗС.

Зазначається, що Україна готова і надалі розвивати та поглиблювати взаємодію з Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини та іншими правозахисними структурами ООН з метою належного забезпечення захисту прав людини з урахуванням потреб населення всіх регіонів нашої держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram