ГоловнаПолітика

Яценюк пояснив своє рішення піти у відставку

Прем'єр за жодних обставин не хотів брати в коаліцію комуністів і "регіоналів"

Яценюк пояснив своє рішення піти у відставку
Фото: Макс Левин

Прем'єр-міністр Арсеній Яценюк вирішив піти у відставку через розпад коаліції і блокування урядових ініціатив.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

"Те, що сьогодні не проголосовані закони і немає чим платити солдату, міліціонеру, лікарю, вчителю, немає за що купити рушницю, немає чим заправити БТР, те, що сьогодні не прийнято рішення, щоб заповнити українські газосховища, щоб дати можливість перезимувати, щоб нарешті звільнитися від російської газової залежності, - це є неприпустимо", - пише він.

Яценюк також підкреслив, що більшість людей хочуть виборів до парламенту.

"Так, більшість людей хоче дострокових парламентських виборів. І ми хочемо дострокових парламентських виборів. Це правда", – зазначив прем'єр-міністр.

За словами Яценюка, в уряду в ситуації, що склалася, є два варіанти."Перший варіант: розпалася одна коаліція – прем'єр-міністр розпочинає процедуру формування нової коаліції. Що це означає? Це означає, що прем'єр-міністр повинен взяти в коаліцію комуністів і "регіоналів". Я це не зроблю за жодних обставин" - написав Яценюк.

Згідно з другим варіантом, на думку Яценюка, якщо немає нової коаліції, а чинна коаліція у парламентсько-президентській республіці розпалася, уряд і прем'єр-міністр зобов'язані подати у відставку.

"Я заявляю про відставку у зв'язку з розпадом коаліції і блокуванням урядових ініціатив", - підсумував прем’єр.

Яценюк додав: "За що мені найбільше боляче? За те, що зараз аплодисменти в Державній думі Російської Федерації. От хто зараз виграв. От хто сьогодні святкує. І от хто сьогодні буде банкувати".

Нагадаємо, 24 липня прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк подав у відставку.

Голова Верховної Ради Олександр Турчинов закликав фракції "УДАР", "Свобода" і групу "Економічний розвиток" розпочати консультації щодо кандидатури нового технічного прем'єр-міністра.

Президент Петро Порошенко закликав Верховну Раду 25 липня розглянути відставку Яценюка.

Тимчасово виконувати обов'язки прем'єра буде віце-прем'єр, міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Володимир Гройсман.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram