ГоловнаПолітика

Рада ухвалила в першому читанні закон про "десепаратизацію"

Підозрюваним у сепаратизмі заборонять займати посади строком на 5 і 15 років

Рада ухвалила в першому читанні закон про "десепаратизацію"
архив
Фото: https://www.facebook.com/iryna.gerashchenko

Верховна Рада має намір заборонити підозрюваним у сепаратизмі особам займати посади терміном на 5 і 15 років.

За ухвалення за основу законопроекту №4300а проголосували 229 депутатів за мінімально необхідних 226.

Рада має намір ухвалити закон "Про протидію сепаратизму та подолання наслідків сепаратистської діяльності на території України".

Цим законом у законодавство вводять поняття "десепаратизація" (звільнення держорганів, ЗМІ, підприємств, установ і організацій усіх форм власності від проявів сепаратизму і запобігання його загрозі в майбутньому) і "десепаратизаційна люстрація" (тимчасове позбавлення права бути обраними або призначеними і займати певні посади обвинуваченим чи підозрюваним у сепаратизмі особам).

Згідно з текстом документа, суб'єктами десепаратизаційної люстрації є: депутати Ради, міських і обласних рад і їхні помічники; держслужбовці; військовослужбовці та правоохоронці; керівники ВНЗ і їхні заступники, а також працівники засобів масової інформації усіх форм власності.

Законопроектом передбачена десепаратизаційна люстрація строком на 15 років для осіб, підозрюваних або обвинувачених за статтями Кримінального кодексу, які стосуються сепаратизму і тероризму.

Окрім того, передбачена люстрація терміном на 5 років для учасників масових акцій громадянського протистояння сепаратистського спрямування в період із 22 лютого 2014 року і для осіб з другим, окрім української, громадянством.

Нагадаємо, 8 липня Президент Петро Порошенко підписав закон, що вводить кримінальну відповідальність за фінансування сепаратизму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram