ГоловнаПолітика

Постпред України при ООН заявив, що у терористів на Донбасі є два "Буки"

Таку зброю бойовики отримали від Росії

 Постпред України при ООН заявив, що у терористів на Донбасі є два "Буки"
Юрий Сергеев, посол Украины в ООН

У бойовиків на Донбасі було щонайменше два зенітно-ракетних комплекси "Бук", з яких вони могли збити малайзійський лайнер 17 липня.

Про це заявив постійний представник України при ООН Юрій Сергєєв під час екстреного засідання Радбезу ООН, передає Еспресо.TV.

"Літак було збито над територією, яку контролюють терористи. Раніше там були збиті літаки, і терористи взяли на себе відповідальність... Збити літак на висоті 10 км можна, тільки використовуючи сучасні системи типу "Бук", у терористів були щонайменше дві такі системи", - заявив Сергєєв.

За його словами, таку зброю бойовики отримали від Росії. "Вчора ми представили ЗМІ при ООН інформацію про російську зброю", - зазначив він.

Сергєєв підкреслив, що весь цей час Росія жодного разу відкрито не закликала своїх громадян не брати участі у конфлікті з Україною.

"У пункті 2 статті Кримінального Кодексу Росії написано, що участь у бандформуваннях на території інших держав, якщо це суперечить інтересам РФ, карається строком до 50 років. Тому можливий тільки один висновок - їхня участь не суперечить інтересам РФ", - зазначив він.

Також постпред України повідомив Раді безпеки ООН, що в Донецьку та Луганську тривають військові дії. А з Росії весь час через кордон намагаються проникнути найманці.

Сергєєв звернув увагу світової спільноти на факти просування Росією на територію України своїх військових сил.

"На 14 липня 33 батальйони тактичних угруповань, в цілому 40 000 солдатів на кордоні України. Ці дії не сумісні із зобов'язанням РФ за Женевськими домовленостями і Берлінською декларацією", - підкреслив він.

Як повідомлялося, 18 липня Радбез ООН зібрався на засідання щодо ситуації з катастрофою Boeing-777на території України.

Нагадаємо, Boeing 777 "Малайзійських авіаліній", що здійснював рейс за маршрутом Амстердам - Куала-Лумпур, збито вчора на території України в районі населеного пункту Грабове в Донецькій області. У результаті авіакатастрофи загинули всі 298 осіб, котрі перебували на борту. За попередніми даними, лайнер було збито донецькими бойовиками, які, ймовірно, переплутали його з українським транспортником.Пізніше МВС України опублікувало відео, на якому ЗРК "Бук" поспішно переміщують до кордону з Росією.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram