ГоловнаПолітика

Савченко описала подробиці її викрадення в листі російському омбудсмену (ДОКУМЕНТ)

Терористи захопили Савченко в полон 17 червня, а в ніч проти 24 червня незаконно перевезли на територію РФ

Українська льотчиця Надія Савченко, яку як військовополонену утримують в Росії, розповіла про транспортування до РФ, про допити в готелі і суді. Про це вона написала в листі уповноваженому з прав людини в РФ Володимиру Лукіну, написаному 4 липня, повідомляє ТСН.

Як повідомила льотчиця, терористи захопили її в полон в Луганську 17 червня, а в ніч проти 24 червня "незаконно перевезли на територію РФ і передали представникам російських спецслужб". "Перевозили мене шістьма різними машинами з мішком на голові", - повідомила льотчиця. Спочатку її розмістили в готелі "Євро" у Воронежі, де утримували до 30 червня під охороною. Охоронці були озброєні і носили маски. "За цей тиждень мене неодноразово допитували, зокрема, і на поліграфі, "детекторі брехні". Мені заборонялося виходити з готелю, відкривати вікна, зв'язуватися з рідними", - зазначила Савченко.

Фото: Лист Савченко до Володимира Лукіна/ olex-kurinniy.livejournal.com

Слідчий, майор Меньшин Д.С., який допитував українку, заявив їй, що вона "в гостях", а допитують її як свідка у справі проти Авакова і Коломойського з приводу вбивства російських журналістів".

"Попри те, що я неодноразово пояснювала, що не бачила загибелі російських журналістів і жодного відношення до Авакова і Коломойського не маю, мене продовжували утримувати", - пише Савченко.

За словами льотчиці, майор Меньшин разом з підрозділом поліції Новоусманського району Воронезької області РФ нібито випадково затримали її в готелі як підозрювану, приховавши той факт, що її утримували там вже тиждень. Після цього суддя Новоусманського районного суду Сорокін постановив утримувати Савченко під вартою.

"Адвоката мені надали тільки на суд, до цього мене допитували без адвокатів", - додала льотчиця.

Фото: Лист Савченко до Володимира Лукіна/ olex-kurinniy.livejournal.com

Окрім цього, на момент проведення суду ні співробітники українського посольства, ні родичі Савченко не знали про її місцезнаходження, оскільки повідомлення про це було направлено слідчим у вівторок 1 липня, а суд відбувся 2 липня.

Нагадаємо, військового льотчика Надію Савченко захопили терористи в полон в зоні АТО на сході України в середині червня. Пізніше з'ясувалося, що вона знаходиться під вартою в Росії. Там її звинуватили в причетності до загибелі під Луганськом російських тележурналістів, які, нелегально прибули на територію України та у складі групи бойовиків висвітлювали їх напади на українських військових. Російські слідчі стверджують, що Савченко затримали після того, як вона сама в'їхала в Росію "без документів у вигляді біженки".

Українська влада заявляє, що Савченко викрали терористи на Донбасі, і потім передали російській владі. В Україні порушили кримінальну справу про викрадення Савченко. Суд Новоусманського району заарештував Савченко до 9 вересня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram