ГоловнаПолітика

ЄСПЛ зобов'язав Росію звільнити сина Джемілєва

Уряд України має намір вимагати передачі Хасана Джемілєва українським правоохоронцям

ЄСПЛ зобов'язав Росію звільнити сина Джемілєва
Хайсер Джемилев

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) зобов'язав Росію звільнити сина лідера кримськотатарського народу, екс-голови Меджлісу, нардепа від фракції "Батьківщина" Мустафи Джемілєва, Хайсера, на час розгляду поданої Джемілєвим скарги.

Про це 16 липня на брифінгу повідомив захисник сина Джемілєва Аркадій Бущенко, інформує РБК-Україна.

"Оскільки у нас була інформація, що синові Мустафи Джемілєва загрожує небезпека, яка давала підстави хвилюватися за його життя і здоров'я у зв'язку з діяльністю його батька, ми звернулися до ЄСПЛ з проханням застосувати так звані тимчасові заходи відповідно до 39-го правила регламенту суду та 10 липня ЄСПЛ надіслав мені повідомлення про те, що таке рішення президента секції, такі тимчасові заходи застосовано. Тобто РФ і Україні дано вказівку забезпечити дотримання конвенції, в тому числі ст.3, ст.5, тобто права на свободу і права на захист від жорсткого поводження", - заявив Бущенко.

Він додав, що хоча ці документи вже передано до відповідних органів російської влади, саме рішення ЄСПЛ не виконано.

Міністр юстиції України Павло Петренко, у свою чергу, заявив, що уряд України вимагатиме звільнення сина Джемілєва з-під варти в Криму і передачі його українським правоохоронцям, повідомляє "Інтерфакс".

"Ми, як уряд України, вимагаємо від російської сторони негайного звільнення сина Мустафи Джемілєва і передачі його українським компетентним органам", - сказав Петренко на брифінгу в Києві в середу.

Міністр юстиції пояснив, що ЄСПЛ застосував правило №39 регламенту і визнав той факт, що юрисдикція апеляційного суду Києва поширюється на територію Криму і підтвердив, що Росія зобов'язана звільнити цю людину.

Нагадаємо, 27 травня 2013 року молодший син Мустафи Джемілєва Хайсер в Бахчисараї внаслідок необережного поводження із зареєстрованою зброєю свого батька вбив друга сім'ї Джемілєвих Февзі Едемова.

Органами МВС України за фактом вбивства відкрито кримінальне провадження за статтею КК України "умисне вбивство". Київський райсуд Сімферополя ухвалив рішення про обрання запобіжного заходу Хайсер у вигляді утримання під вартою і визначив йому низку експертиз, зокрема психолого-психіатричну і наркологічну. Хайсера Джемілєва етапували до Києва для проведення судово-медичної експертизи, яка визнала його психічно здоровим.

Раніше в інтерв'ю ЗМІ Мустафа Джемілєв підтвердив, що його син Хайсер страждав психічним розладом і мав схильність до суїциду.

Наприкінці квітня справу Хайсера повернули в прокуратуру самопроголошеної Республіки Крим. Із Сімферополя його перевели в Бахчисарайський ізолятор тимчасового затримання нібито для проведення додаткових "слідчих дій". Мустафа Джемілєв заявив про замовний характер останніх дій російських слідчих органів з метою використати трагедію сім'ї як інструмент політичного тиску на нього.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram