ГоловнаПолітика

Порошенко закликав Ромпея продемонструвати сильну позицію ЄС з підтримки України (оновлено)

Президент поінформував про ситуацію на Донбасі та хід антитерористичної операції

Порошенко закликав Ромпея продемонструвати сильну позицію ЄС з підтримки України (оновлено)
Архив
Фото: Макс Левин

Президент України Петро Порошенко і голова Європейської Ради Герман Ван Ромпей скоординували позиції перед засіданням Європейської Ради, на якому передбачено обговорення українського питання.

У телефонній розмові Глава держави закликав ЄС "продемонструвати сильну позицію дій Євросоюзу з підтримки України", повідомили в прес-службі Президента.

Порошенко поінформував Ромпея про ситуацію на Донбасі та хід антитерористичної операції. Він також повідомив про нові численні факти перетину українського кордону бойовиками, надходження важкої військової техніки і озброєння з російського боку.

Крім того, Президент висловив стурбованість ситуацією з незаконним утриманням у російській в'язниці українських громадян - льотчиці Надії Савченко і режисера Олега Сенцова, які були незаконно переміщені на територію РФ.

Глава держави закликав ЄС відреагувати на факт порушення міжнародного права і зробити відповідну заяву.

Під час зустрічі з міністрами закордонних справ Польщі Радославом Сікорським, Латвії - Едгарсом Рінкевичсом та Ісландії - Гуннаром Брагі Свейнссоном Порошенко заявив, що розгляд 16 липня на засіданні ЄС питання щодо ситуації в Україні продемонструє, наскільки єдина Європа.

Він підкреслив, що від початку загострення ситуації на Донбасі загинули 258 військовослужбовців, і продовжується надходження зброї і бойовиків через кордон з боку Росії.

"Як можна прийняти анексію Криму, збиті нашого літака, обстріли мирного населення з російської сторони? Це - неприйнятно... Україна очікує від Європейської Ради потужної підтримки. Зараз - найбільш вирішальні дні в українській історії. Це - реальна битва за нашу незалежність. Для нас дуже важливо відчувати солідарність з боку всього Європейського Союзу", - зазначив Порошенко.

Президент підкреслив, що населення частини Луганської та Донецької областей зараз фактично є заручником терористів і перебуває в жахливих умовах.

Голова Європейської Ради Герман Ван Ромпей висловив підтримку дій української влади і побажав "мужності в цій непростій ситуації".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram