ГоловнаПолітика

Прокурор Києва повідомив про звільнення майданівцями 7 адмінбудівель

12 приміщень досі утримують активісти

Прокурор Києва повідомив про звільнення майданівцями 7 адмінбудівель
Сергей Юлдашев

Прокурор Києва Сергій Юлдашев повідомив, що 7 адміністративних будівель у центрі Києва звільнили від представників Самооборони та "Правого сектору".

Про це, як повідомляє прес-служба прокуратури Києва, він повідомив під час зустрічі з представником Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Петром Штайдлом.

Зокрема, звільнили приміщення Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, Головне управління містобудування, Господарське управління Федерації профспілок України, Спілки архітекторів України та Національної музичної академії України.

Загалом будівлі залишили 950 активістів, з яких найбільше (близько 300 чоловік) знаходилося за адресою вул. Хрещатик, 7/11, де розташована Укркоопспілка.

"Силу ніхто не застосовував. Правоохоронці переконували, пояснювали активістам, що необхідно звільняти ці приміщення, необхідно надати доступ працівникам закладів до їх робочих місць", - зазначив Юлдашев.

Водночас, прокурор повідомив, що 12 адмінбудівель і досі знаходяться під контролем самооборонців. Серед них - Жовтневий палац та Український дім.

"За інформацією правоохоронців, у цих двох будівлях може знаходитися досить велика кількість зброї. І на сьогодні представники Самооборони висловлюють наміри звільнити ці адміністративні приміщення", - констатував він.

При цьому Юлдашев навів дані соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології, яке проводилося з 1 по 5 липня, згідно з якими 82% киян негативно ставляться до наметів на Майдані.

"Змушені констатувати, що на території Майдану здійснюється велика кількість злочинів. Йдеться про тяжкі та особливо тяжкі злочини. Ми сьогодні говоримо про те, що міліція не в повному обсязі контролює те, що відбувається в центрі Києва. Але більшість людей проти силового розгону Майдану, тому ми повинні знайти ті інструменти, ті механізми, щоб звільнити вулиці і при цьому уникнути сутичок", - зазначив прокурор.

Нагадаємо, 9 липня генеральний прокурор Віталій Ярема не виключив силового варіанту звільнення Майдану Незалежності, зазначивши, що нинішня ситуація в центрі Києва дискредитує "Майдан гідності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram