ГоловнаПолітика

Канада та ЄС ввели новий пакет санкцій за тероризм в Україні

У списку ЄС - 72 особи

Канада та ЄС ввели новий пакет санкцій за тероризм в Україні
Архив
Фото: Макс Левин

Уряд Канади заборонив в'їзд на свою територію 14 громадянам України у зв'язку з подіями на сході. В Оттаві цих осіб вважають відповідальними за кризу в державі. Про це йдеться в заяві прем'єр-міністра країни Стівена Харпера, розміщеній в п'ятницю на його офіційному сайті.

На сайті опубліковано список осіб, проти яких запроваджуються санкції під приводом того, що "на них лежить відповідальність за кризу в країні". До нього входять Віктор Аносов, В'ячеслав Апраксімов, Руслан Ілкай, Юрій Проценко, Валерій Мусієнко та Олег Васін, яких влада Канади називає "членами збройного повстанського угруповання, що базується в Слов'янську в Донецькій області, під керівництвом Ігоря Гіркіна, відомого також як Ігор Стрєлков". При цьому раніше повідомлялося, що українські силовики взяли під контроль Слов'янськ ще в кінці минулого тижня.

У переліку імен також є: Сергій Здрюлюк, якого укладачі називають "старшим радником Гіркіна", Федір Березін - "командир військової групи в Донецькій області", Валерій Кауров - "самопроголошений" президент Республіки Новоросія, Олександр Ходаковський - "командир сепаратистів-ополченців з батальйону "Схід", Микола Козіцин - представник Спілки козаків Області Війська Донського, Олексій Мозговий - "лідер збройної групи ополчення", В'ячеслав Петров та Ігор Плотницький, які, за даними канадської влади, є лідерами озброєних груп.

Деякі з цих 14 осіб є представниками самопроголошених Донецької народної республіки та Луганської народної республіки.

"Канада підтримує план мирного врегулювання ситуації президента України Петра Порошенка, ми продовжимо чинити тиск на Росію разом з нашими партнерами", - йдеться в повідомленні, опублікованому на офіційному сайті прем'єр-міністра Канади Стівена Харпера.

Водночас, як повідомляє ИТАР-ТАСС, ЄС доповнив список санкцій – прізвища 11 нових фігурантів опубліковані в суботу в Офіційному журналі ЄС.

До переліку увійшли "прем'єр" Донецької народної республіки (ДНР) Олександр Бородай, "міністр безпеки" ДНР Олександр Ходаковський, "віце-прем'єр" ДНР Олександр Калюський, "міністр інформації і громадських зв'язків ДНР" Олександр Хряков, "прем'єр" Луганської народної республіки (ЛНР) Марат Баширов, "віце-прем'єр" ЛНР Василь Нікітін, голова "верховної ради" ЛНР Олексій Карякін, "голова МВС" ЛНР Юрій Івакін, "міністр оборони" ЛНР Ігор Плотницький, командир козачих військ ДНР, уродженець Донецька Микола Козіцін, командир одного із загонів ополчення Олексій Мозговий.

Таким чином, загальна кількість осіб, внесених до списку санкцій для України та Росії, досягла 72 осіб. Усім їм до листопада заборонено в'їзд на територію країн Євросоюзу, а їхні активи в банках ЄС заморожено.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram