ГоловнаПолітика

Правозахисник про справу Савченко: Росія поводиться абсолютно беззаконно

Росія порушила Мінську конвенцію 1993 року

Правозахисник про справу Савченко: Росія поводиться абсолютно беззаконно
Архив
Фото: focus.ua

Росія вчинила дуже грубе порушення прав людини стосовно української льотчиці Надії Савченко. Про це в коментарі LB.ua заявив голова правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров.

"Це викрадення людини правоохоронними органами іншої країни на території тієї країни, громадянином якої він є. Це дуже грубе і серйозне порушення прав людини. Навіть якщо російська сторона вважає, що вона скоїла тяжкий злочин, вона повинна діяти відповідно до Мінської конвенції про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних і кримінальних справах від 22 січня 1993 року. Подавати запит на екстрадицію, а не викрадати людину", - упевнений Захаров.

Правозахисник зазначає, що торік російська сторона так само вчинила з російським опозиціонером Леонідом Развозжаєвим.

"Випадок із Савченко - єдиний щодо громадянки України і на території материкової України. Развозжаєв - громадянин Росії, який намагався в Україні отримати статус біженця... Крім того, такий самий випадок був у Криму з режисером Олегом Сенцовим й активістом Олександром Кольченком. Але вони ж вважають Крим російським", - зазначив він.

На думку Захарова, вплинути на ситуацію із Савченко можуть тільки міжнародні структури.

"Має бути дуже серйозна реакція міжнародних структур, таких як Рада Європи, структури ООН та ін. Росія поводиться абсолютно беззаконно. І на таку поведінку повинна бути жорстка відповідь", - додав він.

Як повідомляли, 31-річна штурман Надія Савченко пройшла армійську школу ПДВ, відслужила в складі українського миротворчого контингенту в Іраку, після чого закінчила Харківський університет повітряних сил імені Івана Кожедуба.

Вона брала участь боях у складі добровольчого батальйону "Айдар" і в червні потрапила в полон до сепаратистів під містом Щастя в Луганській області.

Згодом стало відомо, що Савченко перебуває в СІЗО в російському Воронежі, їй пред'явлено звинувачення в пособництві вбивству журналістів ВГТРК під Луганськом.

У СК РФ також стверджують, що Савченко затримали в РФ після того, як вона перетнула кордон без документів як біженка.

Новоусманський райсуд Воронезької області 9 липня заарештував Савченко на два місяці - до кінця серпня.

Помічник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що поява захопленої терористами Надії Савченко в СІЗО Воронежа свідчить про стійкий зв'язок між РФ і озброєними бойовиками.

Міністерство закордонних справ України висловило протест у зв'язку з незаконним вивезенням на територію Росії української льотчиці.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram