ГоловнаПолітика

Порошенко продовжує традицію змінювати Конституцію під себе, - Асоціація сільрад

Конституційні поправки президента назвали такими, що не відповідають європейському досвіду

Порошенко продовжує традицію змінювати Конституцію під себе, - Асоціація сільрад
Фото: Макс Левин

Проект змін Конституції, запропонований президентом Петром Порошенком, підготовлений непрозоро і вносить у законодавство нові протиріччя у питаннях центральної і місцевої влади.

Про це йдеться в заяві Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад.

"На жаль, ми змушені констатувати, що поява цього проекту лише частково вирішує проблеми децентралізації влади, одночасно вносячи цілу низку нових протиріч у відносини між різними органами влади та місцевим самоврядуванням, зокрема в питаннях, що визначають призначення і функції представників Президента України, повноважень Конституційного суду з розгляду рішень органів місцевого самоврядування, спеціального статусу мов і т.п. Цей проект Конституції продовжує сумні українські традиції змінювати Конституцію "під себе" або "під ситуацію" і показує приклад дуже непрозорого підходу до підготовки законопроекту", - сказано в ньому.

Асоціація пропонує провести загальнонаціональне обговорення конституційних поправок із притягненням експертів і юристів.

"Ініціатива змін до Конституції України, оформлена в проекті закону, є, на нашу думку, недостатньою з точки зору публічності їхньої підготовки і викликає багато питань про невідповідність за своїм змістом досвіду європейських країн", - заявили представники сільської влади.

У заяві також наголошується, що ухвалювати зміни до Конституції має вже новий склад Верховної Ради, оскільки нинішні депутати, маючи вкрай низький рівень підтримки серед населення, не мають права цього робити.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram