ГоловнаПолітика

Колесніков: Україні потрібно врахувати китайський досвід, а не обирати між ЄС І МС

Нардеп пропонує вести політику відкритих дверей для всього світу

Колесніков: Україні потрібно врахувати китайський досвід, а не обирати між ЄС І МС
Фото: Макс Левин

Україна не повинна зациклюватися на асоціації з Євросоюзом, а вести політику відкритих дверей для всього світу, яка, в свій час, принесла успіх Китаю.

Про це заявив секретар президії політради Партії регіонів, народний депутат Борис Колесніков в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"Чому Захід, незважаючи на всі свої упередження проти комуністів, пішов у Китай? Це заслуговує глибокого вивчення. І зараз у Європи з Китаєм взаємовигідні бізнес-відносини. Політика відкритих дверей - як торгівля з усіма, без обмежень - може принести успіх і нашій країні ", - вважає Борис Колесніков.

Що стосується торговельно-економічних відносин з Росією, то, на думку депутата, не можна ними нехтувати. Оскільки твердження, що після укладення асоціації з ЄС "всі українські товари зможуть спокійно продаватися на ринках Європи, тому експорт до Росії нам не потрібен" в корені неправильне.

"Потрібно, щоб уряд добився однакових умов для роботи бізнесу на всіх ринках. Адже третина експорту йде в Євросоюз, а третина - у країни СНД. І це не просто політика, це економіка, робочі місця, зарплати, пенсії. Якщо завтра не буде цих робочих місць, прийдуть же з цими проблемами не до роботодавців, а до уряду і президента", - зазначив Колесніков.

Водночас депутат вважає, що Україні необхідно скорочувати свою залежність від російського газу. "Ми неефективно використовуємо "блакитне паливо", тому треба змінювати підхід до споживання і починати поводитися з газом як з товаром", - підкреслив Борис Колесніков.

Зокрема, зменшити споживання газу в побуті, на думку політика, допоможе комунальна реформа за прикладом Берліна чи Вільнюса, що мали на початку 90-х схожу інфраструктуру панельного домобудування.

"Якщо ми проведемо комунальну реформу, це дозволить удвічі скоротити споживання газу. Значить, кожна сім'я вдвічі зменшить свої витрати", - зазначив він.

Колесніков нагадав, що Світовий банк і МВФ неодноразово пропонували Україні вирішити це питання, у тому числі за рахунок надання довгострокових кредитів, адже така реформа заощадить до млрд. на рік і зменшить енергозалежність.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram