ГоловнаПолітика

Омбудсмен звинуватила Росію в етнічній дискримінації через Чубарова

Обох лідерів кримських татар не пускають у Крим

Омбудсмен звинуватила Росію в етнічній дискримінації через Чубарова
Фото: www.ombudsman.gov.ua

Заборона на в'їзд у Крим голові Меджлісу кримськотатарського народу Рефату Чубарову - це прояв етнічної дискримінації.

Про це заявила уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська після розмови з Чубаровим, пише УНІАН.

"Як і в ситуації із забороною в'їзду на територію АР Крим Мустафі Джемілєву, дії посадових осіб Російської Федерації виходять за межі правового поля, а про заборону на в'їзд повідомлено тільки усно, без надання відповідного документа, який можна було б оскаржити згідно зі встановленим порядком", - сказала вона.

Лутковська зазначила, що Чубаров є депутатом Верховної Ради Автономної Республіки Крим, а зараз його вважають депутатом Державної Ради самопроголошеної Республіки Крим. Відповідно до законодавства РФ, яке застосовують на півострові, депутатам не можна заборонити в'їзд на територію, інтереси виборців якої вони представляють.

"Очевидно, що репресивні дії окупаційної влади Автономної Республіки Крим є черговим проявом етнічної дискримінації, зокрема у зв'язку з незалежною проукраїнською політикою кримських татар. Це ще один факт грубих порушень прав людини з боку Російської Федерації щодо громадян України на окупованій території Криму", - наголошує омбудсмен.

Нагадаємо, президент Петро Порошенко вважає катастрофою становище кримських татар в окупованому Криму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram