ГоловнаПолітика

Україна повинна придумати свій позитивний націоналізм, - експерт

У Парижі запропонували Європі розробити нову систему відносин з Росією

Будапештських угод про гарантії територіальної цілісності України в обмін на відмову від ядерної зброї не  дотримала ні Росія, ні Захід.

Про це сказав директор політичного департаменту Міжнародного американського університету в Парижі Холл Гарднер у Парижі.

За його словами, меморандум не окреслював чітких гарантій і механізмів забезпечення цих гарантій для України. Також існувала певна недомовленість і суперечності у запропонованих відносинах. З одного боку, Україна декларувала позаблоковий статус, а з іншого боку - мала амбіції вступити в НАТО, а НАТО ці амбіції заохочувало.

Також Гарднер додав, що сьогодні існує потреба створити нову систему колективної безпеки за участю Росії, аж до того, щоб зробити Севастополь інтернаціональною військовою базою, у води якої зможуть заходити військові кораблі різних країн.

Директор Обсерваторії аналізу міжнародних відносин Патрік Домбровський і собі висловив думку, що Україна повинна визначитися зі своїм баченням світу довкола і з баченням свого місця у цьому світі. Також Україна повинна придумати свій позитивний націоналізм, виробити коди ідентичності історичної, національної, геополітичної, сформувати національну ідею.

При цьому Росії потрібно запропонувати такий проект Європи, в якій український фактор не сприймався б як загроза її інтересам. А Європа повинна прийти до системі з єдиним підходом до відносин із Росією.

Нагадаємо, у четвер, 3 липня, в Парижі в Національній асамблеї Франції (нижня палата парламенту) відбулася конференція, присвячена Україні. Тема конференції - "Яке майбутнє в України".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram