ГоловнаПолітика

Геннадій Москаль: Янукович – недосяжний для українських силових органів. Забудьте про нього

Геннадій Москаль в українській політиці виступає таким собі «ревізором» силових структур. Будучи чи то в опозиції, чи в провладній фракції, він доволі прискіпливо відстежує і відверто їх критикує. Зважаючи на майже 30-річний стаж роботи в міліції, вочевидь, має на це право.

Нині Москаль активно займається розслідуванням подій Майдану, очолюючи відповідну Тимчасову слідчу комісію Верховної Ради. В інтерв’ю LB.ua нардеп розповів про результати її роботи, кадрову політику нової влади і антитерористичну операцію на Донбасі.

Фото: Макс Левин

«Такого зрадництва, як в Криму, не було навіть в 1941 році»

Більша частина силовиків в Криму і на Сході України підтримали сепаратистів. Як думаєте, чому так сталося?

Немає поганих солдатів, є погані командири. З початку анексії Криму ситуація справді була напруженою. І тому вирішальним фактором було призначення авторитетного керівника. Що робить Київ… 1 березня керівником Головного управління МВС Автономної Республіки, хоча й тимчасовим, призначають Ігоря Авруцького, віце-мера Феодосії, він же – голова осередку Партії регіонів в місті. Він був одним з підозрюваних у вбивстві мера Феодосії Олександра Бартенєва (був застрелений уночі 27 липня 2013 біля свого будинку – ред.). Як по-вашому, він був моральним авторитетом для кримської міліції? Зараз навіть слідчий комітет РФ порушив проти Авруцького кілька справ за хабарництво, незаконну роздачу земель і т.д. За моїми даними, нині він переховується на материковій частині України.

І така ситуація по інших областях – неправильна кадрова політика. Київ не зумів розставити достойних командирів, котрі би повели інших за собою.

Такого зрадництва, як в Криму, де 95% працівників міліції перейшло на сторону окупанта, не було навіть в 1941 році. На Західній Україні під час Першої світової війни українці ставали на захист Австро-Угорської імперії, бо поважали цю країну, але не було тих, хто перейшов на сторону Російської імперії. Вочевидь в Україні неправильна політика щодо виховання в людей, а особливо держслужбовців, патріотизму.

Ви ж соратник Авакова. Могли підказати йому в кадровій політиці…

Який соратник? Я з ним не розмовляю. З першого дня він сказав, щоб мене навіть на сто метрів до будинку МВС не підпускали.

Чому?

Я не знаю.

А як тепер отримуєте інформацію з силових відомств?

В більшості я її купляю! В прямому сенсі. Сьогодні в Україні можна купити все, окрім того, що вже продали (сміється – ред.). Я навіть кредит взяв в «Ощадбанку» на 75 тисяч, щоб фінансувати роботу комісії, бо в бюджеті на це не передбачено коштів. А що робити? Я не можу розписатися в своїй безпомічності.

Фото: Макс Левин

То зараз вам важче чи легше отримати інформацію від МВС, СБУ, ГПУ?

Раніше отримував без особливих проблем. Якщо були питання, то дзвонив керівництву і в крайньому випадку, мені відверто казали, що на цю інформацію накладено вето. А тепер – нічого не дають. Нова влада прийшла, щоб захищати стару.

Що вам відомо про розшук команди Януковича і його особисто?

Ніхто їх не шукає. Та й для чого їх шукати, відомо, що вони живуть в РФ. Ніхто їх і не покарає. Янукович – недосяжний для українських правоохоронних органів і органів правосуддя. Забудьте про нього. Дивіться навкруги – в Україні залишилися сотні людей, які були причетні до злочинної діяльності Януковича. Карати треба не рядових міліціонерів чи солдатів Внутрішніх військ. Вони виконували накази, служили тій владі. Судити треба верхівку. А це – керівники всіх ОДА, які звозили «тітушок», майже весь Кабмін (згадайте лише постанови від 22 січня, які дозволяли використовувати зброю та водомети проти мітингувальників), слідчі, прокурори та судді, котрі були причетні до арештів учасників акцій протесту. Потрібно зробити показовий український Нюрнберзький процес. За підрахунками комісії, загалом в ньому має взяти участь близько 450-500 осіб. Думаю, з приходом нового генпрокурора ситуація зміниться.

Ви покладаєте надії на Ярему?

Так, я з ним працював. Свого часу ми були заступниками Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією. Він дуже жорсткий, компроміс з ним знайти майже неможливо. Він міг розкритикувати міністра, заступника, але говорив не безпідставно. А те, що він не працював в ГПУ… А хіба ГПУ користується іншими кодексами?! Він був реальною кандидатурою на міністра МВС, якби не ці партійні ігри…

«Снайпери, котрі стріляли на Майдані, «сховані» в АТО»

Щодо подій Майдану. Раніше ви називали керівників снайперських груп, котрі розстріляли активістів. Що з цього приводу каже ГПУ?

Генпрокуратура каже, що кулі, якими стріляли на Майдані не співпадають з тими, котрі є на балансі силових структур. Але це абсурд! У80% вбитих і поранених на Майдані кулі пішли на виліт. З чим вони можуть порівняти, коли куль нема?! Тут треба по-іншому проводити розслідування. Наведу приклад із резонансного вбивства Курочкіна (бізнесмена Максима Курочкіна вбили 27 березня 2007 року у дворику Святошинського райсуду Києва пострілом снайпера в серце – ред.). Кулю, якою снайпер в нього влучив, так і не знайшли. Але знайшли «льожку» снайпера і зброю. На гвинтівці були сліди ДНК снайпера і так його ідентифікували.

Фото: Макс Левин

Що стосується снайперів (котрі стріляли на Майдані – ред.), то всі вони «сховані» в АТО. Їм сказали, що мають змити свої проступки кров’ю. Хоча це може бути використано тільки як пом’якшуюча обставина при визначенні покарання, але не як основна, бо кожен з них міг написати рапорт на звільнення і не виконувати злочинні накази.

Поширювалася інформація, що до початку розслідування розстрілу людей на Майдані зникли будь-які докази, в тому числі й кулі. Це правда?

Ні, Майдан не був спеціально зачищений. Правоохоронці довго тягнули з розслідуванням, почали збирати речові докази лише за кілька днів після розстрілу людей. За цей час чимало доказів зникло: здебільшого їх забирали самі майданівці чи родичі загиблих як пам’ять... Якась частина доказів – загубилась під час прибирання вулиць… А все тому, що ніхто не був зацікавлений в активному розслідуванні.

Чи відомо вам, скільки людей загинуло в Будинку профспілок?

Їх ніхто не може порахувати. «Альфа» використовував напалм (спеціальна суміш, яку використовують у запалювальних авіабомбах, ракетах, мінах – ред.). Я водив фахівців-пожежників, які одразу це підтвердили. Температура була така, що тіла людей згорали повністю, не залишалося навіть кісток. Тому після пожежі змогли ідентифікувати тільки тих, кого знайшли.

Який був план в опозиції?! Всі, хто стояв на сцені Майдану, у випадку термінової евакуації, планували втікати в Будинок профспілок. 19 (лютого – Ред.) вводиться так званий план антитерористичної операції, де з-поміж іншого, скоріше за все, плану лося і знищення опозиції. Почався наступ «Беркута» в сторону Майдану, в той же час на Будинку профспілок було близько 230 співробітників «Альфа», яких висадили туди вночі, щоб провести там «зачистку». Була вказівка дійди до другого поверху, де перебували люди.

І як вдалося уникнути сценарію «знищення опозиції»?

Вочевидь хтось з мітингувальників помітив «Альфа» і почав обстрілювати їх. План евакуації тоді змінився.

Фото: Макс Левин

Скільки людей постраждало на Майдані?

За нашими даними, разом з працівниками міліції – близько 7100 осіб, починаючи з 30 листопада по 21 лютого. Це ті, про яких відомо. А багато не зверталося в лікарню. Навіть медики Майдану не записували людей, котрі постраждали, мали лише кількість, бо з лікарняних ліжок людей пакували в автозаки.

А скільки не знайшли активістів?

За нашими даними, 47 людей. Значна частина з них – це люди, котрі сказали рідним, що йдуть на Майдан і після цього вже не виходили на зв’язок. Зараз з цими фактами розбираються МВС і Євромайдан SOS, щоб з’ясувати, чи справді ці випадки пов’язані з подіями на Майдані.

Читайте: Останній смертний бій

18-20 лютого був ряд нападів на райвідділки міліції і заволодіння зброєю на західній Україні. Чи стріляли цією зброєю на Майдані?

Так, в мене є припущення, що з цієї зброї стріляли на Майдані. І перші постріли 20 лютого були все таки зі сторони Майдану. Це треба визнати. Вбитих працівників міліції менше, бо вони все таки мали певний захист, але поранених від куль набагато більше, ніж майданівців. Хто стріляв з Майдану? Важко сказати.

Перші постріли зі сторони Майдану – це провокація?

Думаю, так, це була провокація, щоб Янукович ввів надзвичайний стан. Всі розуміли, що якщо він його не введе, владу треба здавати. Його підштовхували до цього. За нашою інформацією, «Альфа» підпалили офіс Партії регіонів в центрі Києва 18 лютого, а потім провокатори почали зазивати туди мітингувальників. Це ж також ніхто не розслідує, а там загинуло двоє людей. А в ніч на 19 – підпалили Будинок профспілок…

Фото: Макс Левин

Після революції більше тисячі бійців «Беркута» зникли в невідомому напрямку зі зброєю. Що вам відомо про них?

Збої, з якої стріляли, документації – немає. Більша частина «Беркута», включаючи Сергія Кусюка (заступник командира спецпідрозділу «Беркут» - ред.), давно на службі в російській поліції. Частина «Беркута», що втекла, воює на стороні терористів-сепаратистів на Донбасі.

Які результати роботи комісії щодо розслідування викрадення Юрія Вербицького та Ігора Луценка?

Це організував Олексій Чеботарьов, який був бізнес-партнером Захарченка. Він контролював всю контрабанду сигарет та обіг контрафактного алкоголю. Також вони (спільно з Захарченком – ред.) мали кілька фабрик з виготовлення контрафактних сигарет. Недалеко від Олександрівської лікарні в Києві був збір всієї цієї «малини» – Чеботарьова, Захарченка і компанії.

Відомо, що Чеботарьов зараз переховується за кордоном. Спіймали двох-трьох осіб, нібито причетних до викрадення, а решта – втекли. За нашими даними, це злочинне угрупування налічувало 12-15 осіб.

За різними даними, наприкінці 2013 року на руках в українців було близько 4 млн нелегальних «стволів». Після того, як почався конфлікт на Донбасі, ця цифра зросла як мінімум на кілька сотень тисяч одиниць. Чи можна говорити про потребу в легалізації зброї в Україні?

Ні в якому разі. Народ треба роззброювати, а не озброювати. Для легалізації зброї в суспільстві повинні бути кілька факторів – загальний рівень правової культури, загальної культури і щоб суспільство не перебувало в стані військових дій, депресії і агресії. Плюс – в Україні високий рівень п’янства, наркоманії. Легалізація зброї – це злочин проти українського народу. Тим більше, наслідки такого кроку ляжуть на державний бюджет, бо осіб, котрі постраждали, треба буде лікувати, платити їм за інвалідність тощо. Ментально українці до легалізації зброї не готові.

«Одних генералів в Україні мобілізувати, і Словянськ можна взяти»

Наскільки професійно, на вашу думку, проводиться АТО на сході?

Професійність нульова, тому що немає результату. Крім цього, впродовж такого тривалого періоду (АТО розпочалася в квітні – ред.) ми не можемо називати це антитерористичною операцією. АТО – це коротка операція з ліквідації терористів. А на сході – громадянська війна!

Фото: Макс Левин

Мене дивує одне, що ударна сила АТО – батальйони, чимало з яких є кишеньковими в деяких політиків чи партій. А де всі випускники військових академій, де кадрові офіцери? Ми боремося з високопідготовленими терористами художньою самодіяльністю! Так, наші хлопці ідеологічно готові померти за Україну, але вони нам потрібні живі. Чи ми змагаємось, в кого буде більше посмертних героїв?!

Ми наплодили паркетних генералів, які паразитують на своїх посадах, отримуючи високі звання, персональні машини. А коли в країні сталася біда, виявилося, що захистити її немає кому. Тому сьогодні Президент має припинити цю практику присвоювання генеральських звань. Хіба посмертно або за проявлений героїзм і наявність поранень. Одних генералів в Україні мобілізувати, і Слов’янськ можна взяти.

Які прогнози щодо АТО? Як довго може тривати протистояння?

Для України буде катастрофою, якщо це затягнеться до зими, бо українська армія до цього не готова. Чи вдасться нам добитися, щоб Донбас не став невизнаною республікою? 50 на 50. Все залежатиме від того, чи домовимося з Росією і чи Америка з ЄС перестануть висловлювати крайню стурбованість, а перейдуть до рішучих дій.

А нам треба змінювати керівників АТО до тих пір, поки не знайдеться той, що зможе впоратися з ситуацією.

Вам пропонували працювати в нинішньому уряді або в якомусь із силових відомств?

Ні Янукович не пропонував, ні Турчинов, ні Яценюк. Я і так працюю (сміється – ред.). А ходити і випрошувати в когось посаду…

У випадку перевиборів, підете знову в Раду?

Скоріше ні, ніж так… До цього парламенту є багато питань, він справді заслуговує на те, щоб його прибрати. І я з задоволенням його покину. З кожним скликанням парламент все більше деградує. Сьогодні можна включити дурня і виграти вибори криками, матьорим популізмом… Хоча нагальними питаннями для українців нині є не перевибори в Раду, а припинення війни. Всі розуміють, що проведення АТО і виборів – неможливо, бо замість ПР і КПУ сюди (в парламент – ред.) прийдуть терористи і сепаратисти.

Фото: Макс Левин

Вікторія МатолаВікторія Матола, журналістка
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram