ГоловнаПолітика

Рада включила до порядку денного конституційні зміни Порошенка

Основне нововведення законопроекту - ліквідація обл-та райадміністрацій

Рада включила до порядку денного конституційні зміни Порошенка
Фото: Макс Левин

Верховна Рада включила до порядку денного сесії парламенту законопроект № 4178а про внесення змін до Конституції, запропонований президентом Петром Порошенком.

За включення до порядку проголосували 277 депутатів при мінімально необхідних 226.

Законопроектом пропонується ліквідувати обласні та районні державні адміністрації, а замість них право на подання виконавчої влади пропонується передати виконавчим органам районних та обласних рад.

Разом з тим в регіонах і районах, згідно з документом, діятимуть представники президента.

При цьому рішення представників та органів місцевого самоврядування, що не відповідають законам, можуть бути скасовані главою держави, а такі рішення будуть підставою для дострокового припинення повноважень представників та відповідних органів.

Також законопроектом пропонується вилучити норму, згідно з якою держава бере участь у формуванні доходів бюджетів місцевого самоврядування, однак залишається пункт про компенсацію державою витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів держвлади.

Розмежування повноважень органів місцевого управління та їх виконавчих органів запропоновано здійснювати на основі субсидіарності.

У розділі про парламент передбачено скасування імперативного мандата: повноваження депутата не зможуть бути припинені через те, що він не увійшов до фракції тієї партії, від якої був обраний, або вийшов з неї.

Законопроектом також гарантується діяльність парламентської опозиції, а замість коаліції депутатських фракцій передбачена парламентська коаліція (тобто до її складу зможуть входити також позафракційні депутати).

Раді пропонується давати згоду на призначення Генерального прокурора, але звільнити його зможе лише президент, хоча парламент зможе висловити недовіру Генпрокурору, що також спричинить його відставку (зараз Рада дає згоду на звільнення президентом Генпрокурора).

Рада також не зможе, відповідно до законопроекту, звільнити голову Національного банку, за нею залишиться лише право призначати його за поданням президента.

Президентові ж надається право призначати за згодою Ради голову Служби безпеки України і звільняти його (зараз парламент призначає за поданням президента голову СБУ і звільняє його).

Президентові також пропонується призначати і звільняти з посади голову Служби зовнішньої розвідки.

У законопроекті також передбачено існування Державного бюро розслідувань, голову якого призначатиме за згодою Ради президент і якого зможе одноосібно звільнити, але Рада зможе висловити йому недовіру, що спричинить його відставку.

Главі держави також надається право на призначення і звільнення голови Антимонопольного комітету, голови та членів національних комісій з державного регулювання природних монополій, у сфері зв'язку та інформатизації, ринків цінних паперів і фінансових послуг.

Всіх членів Кабінету Міністрів пропонується призначати Раді за поданням прем'єр-міністра, але міністра оборони та міністра закордонних справ - за поданням прем'єра, узгодженим з президентом.

Нагадаємо, раніше Порошенко висловив сподівання, що парламент підтримає в першому читанні запропонований ним законопроект про внесення змін до Конституції на пленарному тижні 1-4 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram