ГоловнаПолітика

"Свобода" проти Конституції Порошенка, "Батьківщина" просить відкласти її розгляд (оновлено)

Президент сьогодні представить у парламенті проект змін до Основного закону, a також кадрові призначення

"Свобода" проти Конституції Порошенка, "Батьківщина" просить відкласти її розгляд (оновлено)
Фото: pravo.ru

Фракція "Свобода" не має наміру підтримувати законопроекти про внесення змін до Конституції, запропоновані для голосування в четвер. Про це журналістів повідомив депутат від "Свободи" Юрій Сиротюк.

"Ми не будемо підтримувати жоден із двох законопроектів", - сказав він.

У порядку денному засідання парламенту депутатам запропоновано розглянути законопроект №2522а про зміни в Основний закон стосовно посилення гарантій незалежності суддів і №4178а, внесений Президентом Петром Порошенком про децентралізацію влади.

Сиротюк пояснив, що перший законопроект розробила колишня влада, він не влаштовує фракцію, тоді як у законопроекті Порошенка "Свобода" не згідна з пунктом, яким фактично надається офіційний статус російській мові.

Сиротюк наголосив: якщо цю норму вилучать із законопроекту №4178а, то "Свобода" підтримає його.

Фракція "Батьківщина" також виступає проти розгляду парламентом змін до Конституції на засіданні в четвер.

"Як ми можемо голосувати, якщо ми не бачили тексту зі змінами? Тож потрібно перенести розгляд цього питання. Це наша компромісна така пропозиція", - сказав заступник голови фракції, депутат Борис Тарасюк.

За словами народного депутата від УДАРу Валерія Пацкана, фракція підтримає ухвалення в першому читанні змін до Конституції України, повідомляє прес-служба УДАРу.

Він зазначив, що основною вимогою суспільства є перезавантаження і децентралізація влади, і зміни Конституції є одним із шляхів до цього.

"Треба дати можливість Президентові мирно врегулювати ситуацію", - наголосив нардеп.

Водночас він додав, що після повернення проекту конституційних змін із Конституційного Суду УДАР буде вносити свої пропозиції до документа для другого читання.

"Набагато більше повноважень повинні нарешті мати органи місцевої влади. Повинна відбутися реальна децентралізація", - додав Пацкан.

А депутатська група "Економічний розвиток" голосуватиме за законопроект про внесення змін до Конституції України, повідомляє "РБК-Україна".

"У першому читанні ми обов'язково будемо голосувати за внесення змін до Конституції. Далі потрібно буде працювати над внесенням поправок, адже в нас теж є певні свої поправки і зауваження до тексту змін до Конституції. Це стосується питання процедури кадрових призначень Президентом. Але процес змін Конституції треба починати, навіть якщо цього не хоче "Батьківщина". Ця сила ніколи не була налаштовані на конструктив, вони хочуть зірвати процес внесення змін до Конституції, щоб цей парламент розпустили. Головна мета "Батьківщини", щоб Тимошенко зайшла в нову Раду", - заявив член депутатської групи "Економічний розвиток" Ярослав Сухий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram