ГоловнаПолітика

Є всі підстави заборонити Компартію, - Кравчук

За словами екс-президента, є реальні докази участі комуністів у сепаратистському русі

Є всі підстави заборонити Компартію, - Кравчук
Кравчук
Фото: Стоп-кадр 1tv.com.ua/uk/live

Перший президент незалежної України Леонід Кравчук заявив про наявність підстав для заборони Комуністичної партії, повідомляє 2 липня "Радіо Свобода".

"Коли комуністи відчули, що під ними горить земля - а вже є реальні докази їхньої участі, зокрема, в сепаратистському русі, реальні докази і в Мін'юсті, і в Службі безпеки України, - вони почали шукати, щоб зберегтися в іншій формі, мімікрувати. До цього треба ставитися дуже обережно", - зазначив Кравчук.

"Я першим підписав указ про заборону КПУ. Є шанс", - додав він.

Минулого місяця СБУ повідомила, що бійці антитерористичної операції біля прикордонного поста "Дякове" Луганської області затримали п'ятьох членів незаконного озброєного формування, двох з яких завербували керівники місцевого осередку Компартії України. У КПУ ці звинувачення відкинули.

У травні тодішній виконувач обов'язків президента України, голова Верховної Ради Олександр Турчинов звернувся до міністра юстиції з листом, в якому попросив Мін'юст вивчити питання причетності КПУ до дій, спрямованих на порушення суверенітету і територіальної цілісності країни, а також до практичної підтримки російських спецслужб на півдні і сході. За результатами перевірки Турчинов закликав "ужити негайно у встановленому законом порядку заходів для заборони Комуністичної партії України".

Мін'юст же звернувся до Генпрокуратури та СБУ з приводу розслідування діяльності КПУ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram