ГоловнаПолітика

Порошенко закликав українців об'єднати зусилля для розуміння в суспільстві

27 червня президент подав до парламенту законопроект про внесення змін до Конституції

Порошенко закликав українців об'єднати зусилля для розуміння в суспільстві
Фото: Макс Левин

Президент Петро Порошенко вважає внесення змін до Конституції зміцненням основ єдності суспільства. Про це йдеться в його привітанні українців з Днем Конституції.

"Оновлена Конституція України зміцнить основи єдності суспільства і закладе підґрунтя для формування сучасної політичної нації", - йдеться у привітанні.

Порошенко зазначає, що усвідомлюючи величезне значення Конституції та її вплив на суспільний розвиток, він запропонував Верховній Раді внести до неї зміни.

Після їх ухвалення, за словами президента, докорінно зміняться принципи організації місцевої влади, яка не знала реформування з початку 90-х років.

Повноваження і функції державних адміністрацій, які ліквідують, перейдуть до виконавчих комітетів районних і обласних рад, відбудеться бюджетна децентралізація, значна частина зібраних податків залишатиметься на місцях.

"Завдяки змінам до Конституції вперше більше прав отримає не президент або парламент, а носій влади - народ та органи місцевого самоврядування: сільські, селищні, міські, районні та обласні ради", - йдеться у привітанні.

Децентралізація, закладена в Конституції, передбачає розширення повноважень місцевих громад, у тому числі і з питань історичної пам'яті, культурних традицій та мовної політики.

Порошенко підкреслює, що єдиною державною мовою була, є і буде українська.

"Як голова держави звертаюся до всіх громадян із закликом об'єднати зусилля для розуміння в суспільстві, успішного розвитку країни, щасливого майбутнього нинішнього і наступних поколінь. Вітаю всіх з Днем Конституції України. Бажаю миру, добра і злагоди", - вітає українців президент.

У вітанні зазначається, що єдине бачення усіма політичними та громадськими силами спільної мети та відповідальне ставлення до вирішення актуальних завдань держави стане запорукою подальшого розвитку і процвітання України.

Як відомо, сьогодні Україна відзначає 18 річницю ухвалення

Конституції, першу редакцію якої затвердили 28 червня 1996 року.

У п'ятницю Порошенко подав на розгляд Верховної Ради законопроект про внесення змін до Конституції.

Порошенко сподівається, що Рада проголосує в першому читанні запропонований ним законопроект про внесення змін до Конституції наступного пленарного тижня 1-4 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram