ГоловнаПолітика

ООН нарахувала 54 тисячі внутрішніх мігрантів в Україні

За інформацією Агентства у справах біженців, 110 тисяч українців виїхало до Росії

ООН нарахувала 54 тисячі внутрішніх мігрантів в Україні
Фото: http://unhcr.org.ua/

Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) констатує збільшення внутрішнього переміщення в Україні.

Про це повідомляється на сайті УВКБ ООН.

За оцінками агентства, 54 400 осіб мусили покинути свої будинки, з них 12 тисяч виїхали з Криму, решта переселенців - жителі східних регіонів. За тиждень кількість внутрішньо переміщених осіб (ВПО) збільшилася більш ніж на 16 400 осіб.

Зростає також кількість українців в Росії та інших країнах, проте наразі відносно невелика кількість звернулася по статус біженця. З початку року 110 тисяч українців виїхало до Росії і понад 750 осіб з України попросили притулку в Польщі, Білорусі, Чехії та Румунії. Лише 9 600 осіб із загальної кількості новоприбулих попросили притулку в Росії. Більшість українців, які покидають країну, хочуть отримати інший правовий статус, часто Агентство повідомляють про занепокоєння з приводу ускладнень чи репресій в разі повернення в Україну.

Українці, які прибули до Росії останніми днями, переважно залишаються в Ростові-на-Дону (12 900 осіб, серед яких 5000 дітей) та Брянську (6500 осіб). У Ростові людей селять у будівлях комунальної власності або наметових таборах. У Брянську більшість мешкає у родичів і друзів. УВКБ ООН також отримало неперевірені повідомлення про осіб, які нещодавно прибули зі східних регіонів України до Криму.

При цьому Агентство зазначає, що не має можливості перевірити всю інформацію щодо переміщення і покладається на місцеву і центральну владу, партнерів та громадські організації.

УВКБ ООН радить уряду України створити центральний орган для координації допомоги внутрішньо переміщеним особам. Агентство почало надавати гуманітарну допомогу переміщеним особам на сході та доставило допомогу, щоб підтримати зусилля влади

у Святогорську, де була найбільша концентрація ВПО. УВКБ ООН також запускає програму підтримки найбільш незахищених переміщених осіб в центральній і східній Україні.

Документ, що містить аналіз та оцінку потреб внутрішньо переміщених осіб, можна завантажити

за посиланням: http://unhcr.org.ua/attachments/article/1232/IDPUKR.pdf

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram