ГоловнаПолітика

ГПУ готова передати до суду справи трьох "беркутівців", які стріляли на Майдані

Обвинувачених ознайомлять із матеріалами справи на початку липня

ГПУ готова передати до суду справи трьох "беркутівців", які стріляли на Майдані
Фото: Макс Левин

Генеральна прокуратура завершує досудове розслідування проти трьох співробітників "Беркута", причетних до розстрілу учасників мирних акцій протесту на Майдані 18-20 лютого.

Про це заявив генпрокурор Віталій Ярема за підсумками Дня відкритих дверей у Головному слідчому управлінні ГПУ, організованого спеціально для родичів загиблих із "Небесної сотні", повідомляє прес-служба ГПУ. На зустріч прийшло близько 200 осіб.

На початку липня заплановано ознайомити обвинувачених і потерпілих із матеріалами кримінальних проваджень. Для цього Генпрокуратура підготувала десятки томів із показами та іншими даними слідчих дій, на підставі яких в остаточній редакції сформульовано підозру в перевищенні влади, вчиненні умисних убивств і замахів на вбивство за обтяжливих обставин.

Постраждалі отримали змогу докладно ознайомитися із зібраними матеріалами, на прохання охочих роз'яснено всі необхідні норми закону, а також порядок проведення слідчих дій, розпочато процедуру повернення речей загиблих близьким і рідним. Родичі постраждалих (не тільки в Києві, а й на євромайданах в інших містах України) отримали докладні юридичні консультації.

Як заявив Ярема в коментарі, "встановити істину та притягнути всіх винних у скоєнні злочинів на Майдані залишається нашим головним пріоритетом". На це спрямовані, за словами голови відомства, кращі сили Генпрокуратури, максимально відкриті для співпраці з громадськістю.

Згодом обвинувальні акти подадуть на розгляд суду, за підсумками якого суд присяжних зможе неупереджено визначити ступінь провини за масові вбивства на Майдані і покарання - аж до довічного ув'язнення.

Трьох "беркутівців" затримали 30 травня.

Нагадаємо, київська влада ініціює конкурс на створення меморіалу, який встановлять у річницю трагічних подій. Список загиблих "Небесної сотні" на початку червня поповнився двома особами і відтепер налічує 98 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram